Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

lördag, april 26, 2014

Fel igen ?


Fick kritik för att jag sålt den välskötta skåpbilen för billigt, nyservad som den var med byte av bl.a kamrem och avgassystem. Eller snarare, kritik för att jag inte gjorde mitt yttersta för att få ut så mycket det gick, kritik för att ha ett nonchalant förhållande till pengar.

Det är sant, jag har ett genuint ointresse för pengar. Vilket kan uppfattas som överlägset och arrogant, då jag har en månadsinkomst som innebär att jag inte tvingas vända på varje krona.
Men sanningen är, tro´t den som vill, det handlar om ett verkligt ointresse. Eller snarare, en övertygelse att pengar och kronor och ören, så länge man har till det nödvändiga, har väldigt lite med livskvalité och välstånd att göra, en tilltagande frustration över att vinstmaximering i kronor och ören har blivit ett självändamål.

Det finns ett samband mellan den frustrationen och den jag känner när experter inom mitt eget område talar om cancerbehandling i termer av procent och statistik. De enskilda patienterna, med samma latinska diagnos, men så oändligt olika i sina föreställningar, förväntningar och farhågor (3F) klumpas samman i något som lätt kan mätas.
Det blir, på alla områden, en platt och endimensionell värld av siffror och statistik, kronor och ören.

Jag är glad för all nytta jag haft av bilen, glad om den fortsätter att glädja andra, och, jag hör hur knäppt det låter, glad om någon annan gjort en bra affär.

Är jag fel person på fel plats vid fel tidpunkt rakt av ?

Annika Lillemets (MP) - på samma tema ?


4 kommentarer:

Onkel Olof sa...

Detta är en väldigt intressant fråga: alltså hur man definierar en god vinst.

Rent ärligt måste ju en vinst definieras efter säljarens önskemål och inte efter andra säljare önskemål. Är du nöjd är det en god affär, punkt.

Eller för att ge ekonomerna lite mer att fundera på: Du och jag säljer samma bil för samma peng, en en av oss har ett lån på bilen. Vem gör då den bästa affären?

Men vad vet jag? Har aldrig förstått mig på ekonomer...

ERIC SECHER sa...


Ekonomi av idag känns så ensidigt.
Det skulle kunna rymma så mycket mer.

Skulle önska att vi kunde mäta mer än enkla summor i kronor och ören. Som nytta och värde.
Och kommer bort från missförhållandet att pengar blivit en självändamål.

Vi får betalt för alla mottagningsbesök och operationer vi utför, vare sig patienten är nöjd eller inte. Förra året var ett bra (ekonomiskt) år för Ersta, utan att någon har en susning om hur det egentligen gick.

Jag är nöjd om patienten är nöjd.
Jag är nöjd om storkusinen är nöjd (med bilen).




Onkel Olof sa...

…en bra affär med andra ord. Punkt. :)

ERIC SECHER sa...


Hoppas det :)