Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

söndag, mars 08, 2015

Vi bara lyder



Tänkt det skulle bli köpstopp. Har ju allt jag behöver, och så mycket som går att läsa om, se igen, lyssna mer på. Men när Roland Paulsen kommer ut med en ny bok är det läge att göra ett undantag.
Vi bara lyder. Den handlar om Arbetsförmedlingen, som med en omsättning på 72 miljarder (!) kan erbjuda 40.000 jobb till de 400.000 arbetslösa, men ytterst om den s.k arbetslinjen. Om hur vi finner oss och hittar lydnadsstrategier för att kunna leva i detta vansinne som säger att ett liv utan anställning är meningslöst.

Det är farligt med one-liners, men några blir det :

Åtgärderna har lite med med de arbetslösa att göra över huvud taget. De är inte till för att underlätta deras vardag. De är till till för underlätta vardagen för oss som arbetar.

Arbetslinjens själva essens är att arbetslösa skall må sämre.

Hur kunde vi gå med på att förvänta oss så lite av livet ?

Egentligen är det en regelrätt avrättning, men det sker med värme och humor, och framförallt stor respekt för alla inblandade. Rolands egen bakgrund gör intrycket ännu starkare.
Tack !

PS
Egentligen innehåller den här boken samma grundläggande kritik som Arbetssamhället (2010), men det   är uppenbart att författaren den här gången vill vara mindre akademisk.


4 kommentarer:

Onkel Olof sa...

Spännande!
Sitter och filar på en motion om hur Arbetsförmedlingen, som inte skapar jobb, faktiskt skulle kunna bidra till att göra det lite mer.

Men vi måste börja tänka annorlunda på många plan...

Roland Lidén sa...

Hej OO!

Spännande!
Arbetsförmedlingen ska naturligtvis se till att de uppgifter
som behöver utföras i vår gemenskap också blir gjorda!

Förmedlingen bemyndigas därför att se till att alla som har möjlighet
delar på de uppgifter som för ögonblicket behöver utföras så att den
samhälleligt förödande alienationen uteblir!

Samt att alla ges möjlighet att skapa det stabila samhället
där gränserna sätts av Jorden Själv och våra förmågor till
insikt, kunskap, överblick och ansvar!


Onkel Olof sa...

Vet du att om vi la ner arbetsförmedlingen och gav kostnaden som lön i stället så skulle vi kunna ge ca 150 000 - 200 000 av de arbetslöse en lön på 20 000 i månaden.

De övriga 200 000 arbetslösa skulle inte behöva dess tjänster då de vet hur man söker jobb och har ett och annat närverk.

Antagligen något jag missat, men visst låter det enkelt :)

ERIC SECHER sa...


Låter OK.
Men inte för den som vill upprätthålla illusionen; att anställning är meningen med livet, och att fullsysselsättning är möjligt när alla försöker att avskeda för att bättre klara sig i konkurrensen osv.
Är det inte lika bra och löpa linan ut : medborgarlön. Men du får du byta parti :)

Det absurda är, kan jag tycka, att det finns en himla massa saker som behöver göras/uträttas, det saknas minsann inte uppgifter, men vi är fast i ett tänk som inte kan tillvarata överflödet av mänsklig energi. Ett ohyggligt slöseri.