Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

onsdag, februari 18, 2015

Att offra sig



Nu gäller det att hålla huvudet kallt !

Aktuellt/Rapport och alla andra nyheter talar om ökad risk, ökad bevakning, ökad risk för storkonflikt, ökat behov av starkt försvar. Osv. Kort sagt, nu får vi vackert tugga i oss vår beskärda del av Bush - war - against - terrorism - doktrinen.
Mitt i flödet av terroristnyheter, men ändå på samma tema, berättas om en rulltrappa på Östermalm som inte fungerade och orsakade en allvarlig klämskada, vilket medfört att rulltrapporna i stan stängts av i väntan på utredning.

I ett land som inte behövt spilla människoliv i väpnade konflikter på tvåhundra är det inte så lätt att leva sig in i det som händer utanför våra gränser. Ingen av oss har far - eller far/morföräldrar som stupat i krig, något som på ett påtagligt sätt skiljer oss från våra europeiska systrar och bröder.
Kommer osökt att tänka på David Eberhart, han som upprörde svenskarna med det han kallade "trygghetsnarkomi". 

Nå, hur kall ska man förhålla sig ?
Om inte iskall, så nästintill, skulle jag säga.
Annars gör vi det som terrorister eftersträvar, blir rädda.
Och när rädslan ökar, då ökar risken för upptrappning.

När bomben smällde i London för några år sedan gick londonborna ner i tunnelbanan som om ingenting hade hänt. Det är naturligtvis det bästa sättet att neutralisera terrorister. Men det förutsätter mod, det förutsätter att man är beredd att offra sig, offra sig för andra, för en högre princip, det förutsätter att man inte tar fred för givet ?

- Nå, handen på hjärtat, är du beredd att leva upp till det  ?
- Ja, för egen del, absolut. Men snälla, fråga inte om familjen ..

Inga kommentarer: