Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

lördag, augusti 09, 2014

Introvert




Vill du veta hur en extrovert tänker - lyssna och titta.
Vill du veta hur en introvert tänker - fråga !

Tipsad av en blogvän har jag läst Linus Jonkmans Introvert - den tysta revolutionen. Tack !

Författaren menar att det handlar om biologi. Var vi befinner oss på skalan intro - extrovert bestäms av arv, inte miljö, det har tvillingstudier entydigt visat. Vilket inte betyder vare sig att man behöver vara renodlat det ena eller det andra, eller att miljö och tidsanda inte kan knuffa oss bort från det som är vår egentliga preferens. Sedan 60-talet gynnar västvärlden den utåtriktade, och talar illa om den inåtvända. Öst har en annan tradition. När får vi se en platsannons som efterfrågar den introverte ? Dvs, en tystlåten person som tänker självständigt, reflekterar, analyserar och är uthållig.

Min utmaning som vuxen har handlat om detta, att hitta tillbaka till den jag var innan jag blev den jag är.

Om du bedömer en fisk efter dess förmåga att klättra i träd får du en fisk som tror den är oduglig. Försök inte att ändra introverta barn utan välkomna faktumet att det är barn med andra gåvor (Einstein)

På nästan varje sida nickar jag instämmande, blir glad över att introvert inte avser ointresse för andra människor, att framgångsrikt ledarskap inte är kopplat till vare sig intro - eller extroversion. På några punkter känner jag mig (som tur är) främmande för det (typiskt) introverta. Som att vara misstänksam mot främmande.
Då och då  kommer jag att tänka på min lillebror. Av 57 testfrågor väljer jag det introverta alternativet i över 50, det skulle han inte göra .. Arv, mer än miljö ?

Jag har insett att vi introverta är som ett mysterium att leva med.
Utan att bli för privat, det upplever jag som ett större problem än svårigheterna att för egen del acceptera  den jag är ..



Till sist, författarens tips, för att få en vink om vart åt det lutar :

- Vad gör du när du inte behöver göra något . Där har du svaret.



9 kommentarer:

Onkel Olof sa...

När man hamnar i de där situationerna när alla i en arbetsgrupp ska göra ett personlighetstest, så säger alltid att det är lika bra att vara intro- eller extrovert, men mellan raderna är det alltid coolare att vara extrovert.

Antagligen för att alla ändå bara bryr sig om vad man själv är...

Anonym sa...

Kul att du tyckte om den. :)
Nyfiken.... På vilket vis upplever du det som ett problem att uppfattas som ett mysterium?
AK

ERIC SECHER sa...


AK,
Det är ett citat ur boken, men jag instämmer.
Att inte vara omedelbart meddelsam uppfattas som man döljer och är oärlig .. inge bra ..

Anonym sa...

Ps Såg just en artikelrubrik om klosterliv och påmindes om tanken hur skumt det är att vara ambivert (mkt introvert och mkt extrovert). Har alltid känt en viss dragning till att leva i kloster. Stillsamhet, tysta retreater och pilgrimsvandringar. Och en annan sida av mig älskar puls och att festa hela nätter. Undras om det är "normalt" att vara så dubbel. :) Gissar att majoriteten av medelålderns kvinnor inte lockas av ngn av dessa ytterligheter.
AK

ERIC SECHER sa...


Som sagt,, vanskligt med själv-skattningar.

Ambivert, ja varför inte. Tveklöst var det flera tunga introverta drag som inte stämde in ..
Naturligtvis kan man fråga sig (som redan sagts) om det är meningsfullt att dela in, sätta etiketter och diagnosticera. Måste erkänna att boken var trösterik, en bekräftelse, och ibland snudd på upprättelse.

Onkel Olof sa...

Jag tycker det enormt skumt med introverta människor.

Inte generellt och inte i det dagliga, men så fort vi måste jämföra oss...

ERIC SECHER sa...


Olof, Förstår inte riktigt. Vänder du dig emot att man delar in i kategorier ?

Onkel Olof sa...

Jag menar att det egentligen inte är ett problem hur man är förrän vi måste jämföra oss på ett eller annat sätt..

Anonym sa...

Introvert eller extrovert är olika egenskaper. Hos de flesta finns dessa båda egenskaper. Vilken egenskap som framträder kan bero på situation och innehåll.

Det finns personer som, helt enkelt, är den ena eller den andra egenskapen, det måste vi acceptera. Det behövs inga värderingar.

Christer