Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

söndag, mars 09, 2014

Oskuld


Hörde radiodokumentären Kvinna hittad död vid badplats, ett drama från Västervik.
Det förmodas att mannen, Ingemar, har mördat sin fru, han anses skäligen misstänkt men nekar hela tiden. I brist på bevis släpps han. Senare kan man med säkerhet fastställa att kvinnan har hår och stora mängder saliv från älg på sin jacka, hennes skador stämmer också med "älgmisshandel".
Men Ingemars grannar, framkommer det i programmet, fortsätter att betrakta honom som mördare ! Han tvingas flytta, och bor numera i Nacka utanför Stockholm.
Kommer förstås att tänka på "barnläkaren" på Karolinska sjukhuset. Hon utsattes för en häxjakt utan dess like, men kunde sedan frias på alla punkter. Men trots det har hon inte varit välkommen tillbaks till jobbet på Karolinska, utan tvingats flytta bort från stan.
Filmen Jakten med Mads Mikelssen är på samma tema. Dvs, man dömer innan rätt har skipats, och respekterar sedan inte en friande dom.
Det här måste vara det mest grundläggande i ett rättssamhälle. Man är oskyldig, och skall behandlas och betraktas som oskyldig, tills motsatsen är bevisad. Och frikänd betyder frikänd, inte fortsatt misstänkt.

Speglar det här något allmänt förekommande ? Som brist på respekt för sina medmänniskor, behovet av att hitta syndabockar, bortträngning av hur man själv skulle vilja bli behandlad ? Som kommer till starkast uttryck när det gäller misstankar om brott ?
Får kalla kårar när jag tänker på de här fallen. Det är så primitivt. Hur kan vi vara så gemena mot varandra ?

3 kommentarer:

Onkel Olof sa...

Tror det ligger en djup självbevarelsedrift bakom detta.

Vi har mörka sidor vi inte gärna vill kännas vid...

åsa sa...

Lade du märke till att det var Hugo Lavett som gjort dokumentären i P1 - han som gick i Skuru skola med Sofie och i min klass på JMK? :)

ERIC SECHER sa...


Mycket mörka.

- Nej, det missade jag !