Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

tisdag, februari 11, 2014

När vi leker är vi samma



Så kom ett nytt nummer av Good News Magazine, fullspäckat av just goda nyheter.
Som avslutas  med att grundaren och ansvarige utgivaren Daniel Mendoza berättar sin egen historia, fylld av våld, övergrepp och rädsla, och kampen för att bryta med sitt förflutna.

Magasin som kommer ut några gånger per år skall läsas med andakt, men somligt är svårt att inte kasta sig över. Som artikeln Han leker världen trygg.

O Fred Donaldson hoppade av universitetsvärlden och började som förskollärare. Han fascinerades av barnens lek, och la märke till att deras lek alltid var befriad från konkurrens och rivalitet, barnen lekte hela dagarna utan att det någonsin handlade om att vara först eller bäst, det fanns aldrig någon tävlan.

Efter att ha studerat barn från skilda miljöer började han leka med tanken att det här mönstret var större än barn, större än människor överhuvudtaget.
Tänk om det här sättet att mötas på, fritt från konkurrens, rädsla och rivalitet kunde vara något som fanns grundläggande i allt liv ?

Sedan dess har han lekt i 40 år med alla slags djur och människor. Björnar, tigrar, valar, babianer, älgar, interner i fängelser, människor utsatta för övergrepp, företagsledare, och oändligt många barn världen över. Lärdomarna har han samlat i begreppet Original Play.

Många förknippar lek med sporter av olika slag, lek som handlar om att vara bäst, snabbast eller att utmärka sig själv. Men den leken är något vi lär oss och som är olika beroende på kultur och social status. Den ursprungliga leken, som finns inneboende i oss alla från början, bygger på tillit, samhörighet och kärlek. Det är vårt naturliga sätt att vara.

För Fred har förhållningssättet i den ursprungliga leken blivit ett sätt att leva  och är integrerat i allt han gör. Barnen är hans lärare och han poängterar att alla de stora, som Jesus, Budda, Gandhi, har sagt att att vi ska vara som barn, men vi har inte lyssnat.
Vi värdesätter inte barn i vår kultur och det tog flera år innan jag vågade berätta vad jag sysslade med. Men leken handlar om att vara på barnens nivå och lära av dem. De är experterna. De vet hur man skapar fred på jorden, säger han, och tillägger :
- De talar inte om det för dig, men de visar.


Nu känns det lättare och mindre skamset att stå frågande inför PISA och liknande jämförelser. Och att inte känna någon lockelse alls att heja fram de svenske i olympiska spel.

Vad är det vi mäter ?

2 kommentarer:

Onkel Olof sa...

Jag är en stor förespråkare av att bejaka barnet inom sig och se världen med nybörjarens ögon.

Men att romantisera leken på det här viset är för mig lite främmande. Du glömmer nämligen en väldigt viktig faktor, att barn är seriösa i allt de gör och leken är kanske det mest seriösa av detta. Många vuxna gör ofta bort sig i kontakten med barn för att de har en lite "fjantig" attityd till leken och att den bara handlar om att ha kul. Leken är inte bara barnens sätt att bearbeta världen, den är i många avseende deras värld.

Jag ska ge dig ett råd i den fortsatta debatten om PISA, krav och den allvarsamma leken. Famna det kvinliga i dig och voluntera en vecka eller två på en förskola eller lågstadium och försök på allvar förstå de barn du möter. Du kommer inte bara att lära dig leka...

ERIC SECHER sa...


Uppfattade inte att Donaldson romantiserade vare sig leken eller barnen. Tvärtom ! Med största respekt o på största allvar.Det var det jag fastnade för.
Har följt två egna barn, har varit, är och kommer alltid att vara en lekpappa, jag vet att det är på allvar. Det är precis därför jag reagerar som jag gör mot PISA o prestationshets.