Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

onsdag, februari 05, 2014

Flockdjur



Prissättning är en märklig tingest. En välskött villa med uthus och närhet till Östersjön kan köpas för 650.000 utanför Västervik. I stora staden hade det blivit en nolla till.
Tillgång och efterfrågan heter den enkla förklaringen. Att priserna går upp när många vill bo på samma plats är lätt att förstå. Varför så många vill bo på samma plats är inte lika självklart.

Mads Mikkelsen spelar dagisläraren som utsätts för en hetsjakt sedan ett av barnen hittat på att han visat sig naken. Det har han inte, men drevet mot honom går inte att stoppa.
Såg filmen igår kväll, idag har jag svårt att koncentrera mig på något nytt.

Flockdjur är vi, på gott och ont. Förmågan att samarbeta i grupp gav människan ett övertag, men när gruppen går vilse är självständiga individer att föredra, de som inte till vilket pris som helst vill vara inne i den trygga gemenskapen.
I stunden är det svårt att uttala sig om vart vi är på väg, men nog känns det som om flockmentalitet står högt i kurs . De som går sin egen väg får väldigt lätt en (bokstavs) diagnos.


Intrycket består från tidigare besök här i småstan. Människor som bor där inte flertalet vill bo verkar tryggare med sig själva, har lättare för att ta med ro, även dystra besked.

1 kommentar:

Onkel Olof sa...

Man är närmare sig själv där ingen vill bo.

Det hjälper...