Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

tisdag, november 12, 2013

I rätt riktning


Ur morgonens nyhetsflöde på DN:s hemsida fastnar jag för en mindre notis om klimatet.

I senaste numret av Nature Geoscience har Estrada, Perron & Martinez - Lopez publicerat ett arbete som tar upp varför temperaturstegringen upphört sedan slutet av 90-talet. Förklaringen skulle kunna vara utfasningen av freoner, som är mer potenta växthusgaser än man tidigare förstått. Författarna kommer också fram till att minskning av koldioxidutsläpp ger minskningar i temperaturstegringen på kort sikt, dvs att de minskade utsläppen i samband med t.ex ekonomisk depression, som under världskriget, snabbt kan avläsas på temperaturen. Naturligtvis intressant. Eftersom det visar att sanningen hela tiden rör på sig.

Det vanliga brukar vara att man sällar sig till endera lägret, när det gäller religion är man troende eller ateist, när det gäller klimatet är man alarmist eller skeptiker. Men jag börjar ana ett alternativ, som ett resultat av att jag tog mig tid att läsa Falskt alarm, nämligen ett öppet sinne. Istället för framgång eller bakslag för min fastlåsta ståndpunkt, som kan slås i huvudet på "motståndaren", väcker de nya rönen då min nyfikenhet. Som t.ex att beställa hem den fullständiga artikeln och se vad jag själv kan utläsa. Det skulle verkligen vara ett steg i rätt riktning. Dvs, om man/jag istället för bekräftelse söker sanning.
Kan man hoppas att IPCC gör detsamma ?

1 kommentar:

Anonym sa...


Publicerad 7 november 2013, uppdaterad kl. 19:16

En tydlig trend är de höga tongångar mot människor som man börjat tilldela beteckningen ”klimatförnekare”. Alltså människor som har en annan teori om klimatutvecklingen.

I en subjektiv och känsloladdad artikel hängs Tege Tornvall ut i klimatfrågan och framställs som en galning och förvirrad tok.

Redan på förstasidan av tidningen används beteckningen ”förnekare”. Det är givet vad man vill förmedla med ett sådant tillmäle. Här är en fråga som framställs som helt självklar och uppenbar för alla och så kommer denna man och ”förnekar det”. Ungefär som om han vore skyldig till ett brott. Han har kort och gott en annan uppfattning än vad andra forskare och experter har på området och uppenbart en annan uppfattning än den som skrivit den subjektiva artikeln. Frågan om klimatförändringar är stor, svår och på intet vis klarlagd. När det ena lägret som har en viss uppfattning börjar utmålas som förnekare lämnas inte mycket utrymme kvar till en seriös debatt med en respektfull ton. Istället odlas social stigmatisering.

Det är uppenbart i artikeln att han inte blir seriöst bemött med avhuggna och utskurna formuleringar ifrån längre resonemang som annars skulle gett en klarare bild av hans argument och förklaringar. Fräckt formulerade meningar föregår Tornvalls avhuggna citat. Det framgår t.ex. inte alls att Tornvall menar att orkaner inte alls skulle vara ett problem. I de flesta fall sätter han istället saker i proportion till varandra och menar att fokuset och åtgärderna mot just temperaturhöjningar inte är motiverade, särskilt inte i jämförelse med andra hot och han nämner t.ex. kärnvapen som ett exempel.

Historien har visat att internationella och eniga så kallade ”expertpaneler” såsom t.ex. FN:s, kraftigt kan missbedöma allvarliga frågor. Att dessa experter ofta har ekonomiska kopplingar till olika industrier är vanligt förekommande, de har alltså varit jäviga. T.ex. förändrade Världshälsoorganisationen, WHO, under 2009 plötsligt utan förklaring definitionen av pandemi så att många staters, däribland Sveriges, kontrakt med läkemedelstillverkare trädde i kraft. Kraftigt överdrivet var hotet om ”svininfluensan”.

Någon pandemi var det ju alltså aldrig frågan om och något beprövat vaccin fanns inte. Men WHO rekommenderade starkt global vaccinering. Idag 2013 ser vi resultatet, bara i Sverige med hundratals barn permanent skadade av narkolepsi som troligen bara är en av många biverkningar vi kommer att kunna koppla till det kontroversiella vaccinet vi uppmanades att ta. En affär på 1,17 miljarder kronor av våra skattemedel som GlaxoSmithKline rodde
i hamn.

Att klimatfrågan verkligen börjar bli något av en religion bekräftar tidningens uthängning av Tornvall. De som har en annan uppfattning skall nu betraktas som dårar och ”förnekare” av uppenbara ”fakta”.

Den här typen av journalistik kommer att skynda på ”(pappers)tidningsdöden”. Lika gott då, men Tornvall förtjänar först en offentlig ursäkt.