Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

torsdag, september 19, 2013

Diskriminering - ja tack !



Hösten är här, dags att kliva ut i kylan ...

Stannar ofta till vid skolgårdar och fotbollsplaner för att insupa lite av barnens energi. Och tänker för det mesta någonting i stil med "det mesta är sig likt", trots datorer och mobiltelefoner. Nya möjligheter, men samma behov av gemenskap och bekräftelse ?
På väg ut till landet igår stannade jag till vid en skola i Nacka, där mellanstadiebarnen spelade fotboll. Blev glad när jag såg att åtskilliga tjejer hade anslutit. Och inte som statister, utan med samma glöd som killarna. Och så kom kommentaren, från en av grabbarna, som fortfarande ringer i huvudet :
- Men se till och sparka iväg bollen för helvete, kvinna !

Lite senare på kvällen lyssnar jag på Tendens. En ung kurdisk kvinna intervjuas om sitt engagemang i Husby-kravallerna. Hon berättar, bl. a, om hur killar och tjejer ville använda 100.000 kronor för att göra förorten bättre. Grabbarna ville anordna ett fyra dagars läger för femtio personer. Men inte vilka som helst, utan fyrtio tuffa killar och tio snygga tjejer. Hon hade ingen större tilltro till mäns förmåga att göra världen bättre. Hon skulle kunna ha sagt :
- Se till och ta ert ansvar för helvete, grabbjävlar !

Många menar att jämställdhetsarbetet är i hamn. Knappast. Inte när elvaåriga killar 2013 avslöjar attityder som möjligen var på sin plats 1913.

Å andra sidan, from my heart, är det ens något att sträva efter ? Är det inte lika bra att vi grabbar drar oss tillbaka, och låter tjejerna ta över ? Jord-Klotet skulle gilla det. Y-kromoser och Testosteroner var säkert bra när vi skulle försvara oss mot rovdjur, nu passar de bättre när inget står på spel. Typ krocket.



Inga kommentarer: