Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

måndag, augusti 05, 2013

Greater than myself




Fler tillfälligheter. We are all connected ..

Hörde igår en radiodokumentär om den höga polischefen som 2010 blev fälld för grov våldtäkt och koppleri, efter att ha åkt runt i landet och föreläst om våld mot kvinnor (!). Han fick 6,5 års fängelse.
Tror det var just att höra honom föreläsa (tillsammans med bland andra Gudrun Schyman) som gjorde det hela extra obehagligt.

Idag på förmiddagen pratade jag i telefon med en av röntgenläkarna på sjukhuset. Utan att ha radiodokumentären i åtanke kom jag att tänka på, när jag hörde den här röntgenläkaren, att han i våras skrev en kort insändare i Läkartidningen om något som jag inte längre kom ihåg. I brist på andra arbetsuppgifter (…) började jag bläddra i tidningens arkiv. Insändaren var skriven i maj, och handlade om hans starka reaktion på det program han hört om den kvinna som behandlats så illa av psykiatrin, efter att ha blivit utsatt för övergrepp - av den höga polischefen (!) Han skämdes, å kårens vägnar.

Kan erinra mig att jag flera gånger, när jag stött på den här sympatiska kollegan, skulle gå tillbaks till den där insändaren. Det är sällan doktorer tar till orda om annat än (typ) dåliga arbetsvillkor och för låga löner. Att jag gjorde det just nu var naturligtvis ett verk av det undermedvetna. System 1, som Daniel Kahneman skulle sagt.

What is done by what is called myself is, I feel, done by something greater than myself in me. (Maxwell)
Inledningen till Märk Världen, en bok om vetenskap och intuition, Tor Nörretranders

Tänka, snabbt och långsamt

Inga kommentarer: