Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

måndag, april 22, 2013

Döm själv



Mästarnas mästare är knappast något revolutionerande eller omskakande TV-program, men vi (inte alla) pratar om det hela veckan. Just nu om hur fel det kändes när Bernt Johansson valde ut sina offer till nattduellen, och hur (enormt!) befriande det kändes igår när Mikael Appelgren berättade att han redan för flera år sedan, om stunden kom, bestämt sig för att välja den som låg näst sist. Så det gjorde han igår. Schysst !
Att bedöma och bedömas, detta ständiga. Bernt Johansson lär åka rutschkana och Mikael Appelgren lära åka hiss i svenska i folkets hjärta. Alla älskar en vinnarskalle, ingen älskar en taktiker ?

Att bedöma och bedömas, detta ständiga. Jenny Stömstedt gjorde som sin danska, manliga, kollega Blachman. Och tog in en naken av motsatta könet i studion, och bedömde kroppen tillsammans med sin bisittare.
Ser man båda inslagen är det uppenbart att män är mer bekväma med att bedöma yta.
Sexism är en manlig företeelse ? Till skillnad från rasism ??
Döm själv.
Jenny Strömstedt - TV 4

6 kommentarer:

Onkel Olof sa...

Var det inte så att det var en kvinlig producent till den danska versionen?

Varken sexism eller rasism är könsbundet...

ERIC SECHER sa...

Vet inte.
Jag undrar det ..

Onkel Olof sa...

"Män är mer bekväma att med att bedöma yta"

Tack för den! sa Onkel...

ERIC SECHER sa...

"Att döma efter ytan", snarare.
Inte lika hedrande ?

Onkel Olof sa...

Lika dumt det. Könen är lika bra/dåliga på att bedöma insida och utsida.

Känns som om det föreligger en tro om att mäns sexualitet och omdöme är mer avtrubbat än kvinnors. Varför ska kvinnor komma undan den här debatten?

Har du hört tjejer tala om sex och män någon gång?
No mercy...

ERIC SECHER sa...

Naturligtvis är vi oense i denna fråga, allt annat hade varit ett mirakel :)

Om jag hört ? Nja, det riktiga tjejsnacket har jag förstås inte fått vara med på. Har du ?
Däremot har man ju genom åren läst några utfrågningar vad män och kvinnor fäster sig vid/tänder på. Det korta svaret är : kropp respektive karaktär. Vilket var precis det som framkom när man såg Blachman respektive Strömstedt.

I slutändan tycker jag det blir svårt, hur gärna jag än vill, att komma undan biologin. Mannen har begåvats med ett oändligt antal spermier som han vill sprida över världen, kvinnan har ett fåtal ägg att hushålla med, och hon får vackert ta konsekvenserna av en eventuell graviditet.

Men visst, lite slak lina går jag på … :
Sexism betyder diskriminering p.g.a kön. En svaghet som män per definition inte är ensamma om, trots all historisk och aktuell ojämställdhet.
Jag får nöja mig med att B&S stärkte intrycket att män och kvinnor har olika sexuella drivkrafter, utan att lägga någon värdering i skillnaderna.

Om jag ÄNDÅ fortsätter att gå på samma slaka lina (det är inte första gången) så får det (som vanligt) bli med stöd av gubben Tao. Som i all strävan efter balans ändå framhöll det kvinnliga. Lite mer omtänksamhet, lite mer ansvarstagande, lite mindre självhävdelse. Vi behöver det ..