Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

måndag, oktober 08, 2012

Ship to Gaza






Det var länge sedan jag läste något av Stefan Jonsson, men idag rapporterar han från Ship to Gaza (DN). Det utmynnar i en hoppingivande betraktelse över civilsamhällets möjligheter, en rörelse av rörelser, som tar strid för självklara rättigheter.

Idag håller även den ekonomiska forskningen på att återupptäcka den sanning som egentligen är självklar, men länge varit glömd. Altruismen är ekonomiskt sett mer rationell än individualismen.

Stater och företag har alltför länge saknat etisk kompass.

Etiken förhållande till makten är vattendroppens till stenen. Stenen urholkas och löses upp, vattnet rinner undan och strömmar tillbaka, som livet självt. 

Den generösa människan


7 kommentarer:

Onkel Olof sa...

"Stater och företag saknar etisk kompass"

Saknar inte det citatet en förståelse för hur människor i ett samhälle fungerar och strävar?

Antalet personer som har hamnat hos kronofogden har ökat markant de senaste åren. Lätt att säga att de också tappat sin kompass...

ERIC SECHER sa...

Ogillar du ordet "etisk kompass" ?

Onkel Olof sa...

Kanske det.
Men mest ogillar jag att man inte ser förbi de krafter som verkligen styr, det vill säga det mänskliga i hela systemet.

Företagen har inte mer eller mindre etisk kompass än du och jag, de bara värdera annorlunda. Vad är det för skillnad på de som lånar mer pengar än de kan betala tillbaka för att leva ett liv de inte har råd med, och ett företag som lever av detta beteende?

Om jag ska se klimatförändringen som en ond företeelse, så måste jag se att det är en ond handling att sträva mot ett bättre liv som de flesta människor gör. Det har jag väldigt svårt för.

Är jag naiv eller cynisk? Kanske båda...

ERIC SECHER sa...

Varför ? (Viktigt fråga för den som tror att livet handlar om etik ..)

Tror vi har en beröringspunkt i den enskildes ansvar, att inte alltid skylla på "systemet".
MEN, jag kanske mer än du tycker att den med makt har större ansvar ? Vi kan alla vilken dag som helst sluta handla och bry oss om reklam, men "etiskt" är det mer rimligt att den som redan har inflytande och pengar besinnar sig.

"Ett bättre liv". En ständigt återkommande förklaring till förändringar och s.k utveckling. Jag tror inte på det. Tror mycket mer på sociala förklaringar. Att inte våga avvika från gruppen.
Alla kan ärligt och lyriskt tala om hur de uppskattar enklare levnadsförhållanden från förr, men att stå emot moderniteter som alla andra har - det är lika svårt som att sluta dricka (om man är alkoholist vill säga ..)

Cynisk ? Nej !!
Naiv ? Nja ..
Godmodig ? Ja !!
Renlärig ? Ja !

Onkel Olof sa...

Med andra ord: om vi slutar "dricka" så faller makten. I alla fall byter den bana. Det låter rimligt.

ERIC SECHER sa...

Ja, makten är beroende av att vi "dricker".

Etik. Ett meningslöst begrepp ?

Onkel Olof sa...

Inte meningslöst men slitet.