Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

torsdag, september 13, 2012

Kärleksfull vårdsyn


David Edmar från Kungälv har skrivit en välkommen artikel i Läkartidningen - Vart bär det hän med sjukvården ?  Om ekonomistyrning, och brist på mänsklighet.

" Det behövs en kärleksfull vårdsyn på alla händer. " (!)

5 kommentarer:

Onkel Olof sa...

Mindre dokumentation?

ERIC SECHER sa...

Kanske !

På LEAN-kursen, som av de som inte gått kursen misstolkas som hänsynslös slimning, undervisas i värdeskaps-analys. Dvs att man för varje nytt moment frågar sig om det tillför något värde för patienten.

När jag började min kirurgiska bana begränsade sig sjuksköterskedokumentationen till en litet A-5 - blädder-kardex och muntlig rapportering. Nu ägnas timmar varje dag åt att dokumentera varje liten förändring. Patient X har kissat, patient X har stått upp vid sängen …
Det är en väldigt bra fråga att ställa sig : vad tillför detta för värde för patienten/kunden ?

Inom sjukvården finns en debatt, lite i skymundan (som alla intressanta debatter..), om värdet av all form av registrering. Handlar det i själva verket om en dold agenda som handlar om kontroll, om makt..?

Erfarna sjukvårdsarbetare "vet" vad som är rätt, vad som "känns" rätt. Men det klåfingriga tekno-byråkratiska samhället/kulturen gör sitt bästa för att strypa den ådran. Så känns det.

Onkel Olof sa...

Kanske dags att se det som ett kall igen. Skulle skolan också må bra av...

ERIC SECHER sa...

"Kall" är så stigmatiserat, men varför inte ?

När Edmar skriver om "kall" ber han om ursäkt. Negativt laddade ord gör man bäst i att undvika.

"Hängivenhet" kanske fungerar ?

Onkel Olof sa...

Någonstans måste man tro på det man gör på riktigt. Kall fungerar för mig, även om det kanske mest förknippas med prästerskapet.