Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

måndag, juni 18, 2012

Hinder på vägen



Sitter otåligt och bläddrar i en tidningshög medan jag väntar på den rafflande upplösningen i grupp B. Och blir glatt överraskad över vad andra kommer fram till. I ord eller handling.

Karin Bojs återger i DN en färsk rapport om våra bägge förfäder shimpansen och bono-bon-apan (Nature, hela artikeln). Vi skildes från dessa apor för 6-7 miljoner år sedan. DNA-mässigt har vi lika mycket gemensamt med bägge, 98,7 %, inbördes är de bägge aporna DNA- lika till 99,6 %. Det kanske inte låter så upphetsande, men det fina i kråksången är att bono-bon och schimpans är som Jekyll och Hyde. Den ena styrs hierarkiskt av män och löser konflikter med våld, den andra leds av kvinnor, och löser konflikter med sex och samförstånd.
Det är väl precis den känsla man har hela tiden, att vi skulle kunna bejaka en annan sida av vårt arv, att obalansen mellan Yin och Yang "bara" är ett mångatusenårigt propagandanummer. Som tyvärr inte kan skyllas på Per Schlingmann ..
Lasse Berg har f. ö skrivit vackert om den lilla kärleksfulla apan, i "Skymning över Kalahari".

Få saker gör mig så upprymd som lokala valutor. Som uppstår när arbetslösa vägrar att finna sig i kapitalistiska spelregler, när människors förmåga och initiativkraft inte tas till vara. Då börjar man istället utbyta tjänster, och för att underlätta det skapas en lokal valuta. Pengar som inte kan läggas på hög, som ingen kan bli rik på. Kort sagt, som det en gång började, innan vi fick bank och ränta.
Det här poppar upp lite varstans, nu senast rapporterar DN om staden Volos 30 mil norr om Aten, där man döpt sin valuta till TEM, som fungerar vid sidan av euron.
Stötte på idén första gången här..

På Youtube finns 20 miljoner klipp på personer som utövar parkour, free running (Fria T). En "sport" i att ta sig över hinder, där hindren är naturliga, som bänkar, murar och hustak. I Frias artikel framstår det  som vilken tävlingssport som helst. Men på Wikipedia betonas direkt : a physical discipline and non-competetive sport that focuses on efficient movement around obstacles. Sug på det uttrycket, har aldrig hört det förut: non-competetive sport.
Förutom att det verkar vansinnigt roligt, så bejakar det kreativitet, precis som den lokala valutan. Alltid till hands och gratis - kan det bli bättre ?
Street-tennis, vår egen variant på spontanidrott ..

Till sist lite bekräftelse. Känner igen mitt eget utfall i Johan Ehrenbergs ledare, där han sågar nationalism jäms med fotknölarna. Ett intellektuellt missfoster.
Så när jag nu sätter på TV:n är det alltså för att få se spänning och bra spel.
Men det vore roligt om Danmark vann .. förlåt, spelade bäst fotboll.


PS. Danmark föll verkligen med hedern i behåll ..



3 kommentarer:

Onkel Olof sa...

Livet är lite som en påse godis. Både gott och blandat...

Anonym sa...

USA styr och
Olle gottar sig
i Stor Påsen.

Onkel Olof sa...

Jag kan ju gotta mig när någon annan tar hand om ansvaret :)