Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

torsdag, juni 14, 2012

Giving is more fun ..



Den korta  frågan om det var "mänskligt" att sluta bry sig om de fängslade svenskarna i Etiopien väckte många frågor.
För att börja med sammanfattningen; jag tycker det sätter fingret på det mänskliga.

Gynnade västerlänningar kan ägna sig åt välbefinnande, som sköna skogspromenader (OO) och sköna seglatser (ES). När media med flera påminner om den mindre gynnade världen kan man antingen mena att de har sig själva att skylla (..), eller få dåligt samvete (..), eller ifrågasätta denna ordning (..).

Inget förväntar sig av ett lejon att det skall ha samvete eller ta hänsyn.
Man kan förvänta sig det motsatta av en människa.
Det är en avgörande skillnad.

Professor Carl Magnus Stolt  ( "Medicinen och det mänskliga") har sagt, ungefär, att "sjukvård i grund och botten är ett moraliskt uppdrag".
Jag tycker man kan säga detsamma om att vara människa.
Dvs, det handlar inte om att ha det bra. Utan om att göra rätt.

Har tidigare varit inne på vad det kan betyda konkret. Nämligen att den som har det bra har större förutsättningar att göra rätt. Ju mindre otillfredsställda behov, desto större möjlighet att lösa andras problem. BP - trappan.

Världen präglas (tillspetsat) av en idé, kalla den vad ni vill, som menar att vi inte behöver ha något samvete, inte behöver ta någon hänsyn, så länge inte jag tar någon skada.
Alla stora tänkare har varit av en annan uppfattning.  " Allt vad ni vill att männsikorna gör mot er …" - Den gyllene regeln. De religioner som följt i deras spår har sedan gjort sitt bästa för att förvanska detta budskap.

Nu kommer poängen. Det som ter sig som en uppoffring (Gyllene regeln) är i själva verket det mest tillfredsställande man kan uppnå som människa.
Konkret: Mitt liv skulle kännas mycket mer meningsfullt om jag (bara som exempel) på något vis kunde hjälpa grabbarna i Etiopien, istället för att bekymra mig om lön och båtplatser :

Giving is more fun ..


2 kommentarer:

Onkel Olof sa...

Då kanske vi borde diskutera hur vi ska hjälpa svenskarna istället för att diskutera det etiska i frågan. Har någon ett bra förslag så är jag med.

En person jag känner sammanfattade diskussionen så här:
"Svenskarna har ingen rätt att kräva vår hjälp, men vi har ett ansvar som medmänniskor att stödja dem".

Detta får avsluta diskussionen för min del.

ERIC SECHER sa...

Etiska diskussioner kan man inte få för mycket av.
Bra sammanfattning.
Synd :)