Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

tisdag, december 13, 2011

A Shero from Yemen



Försöker hålla vakt mot frestelsen att sätt människor på piedestal, vis av Obama-läxan. Men har svårt att motstå Tawakul Karman.

Läser om henne efter Luciabesöket i Stockholm. Hon utstrålar verkligen glädje. Och samtidigt så mycket mod och beslutsamhet. Hennes prispengar (3,3 miljoner kronor) går till jemeniter som kämpar för demokrati. Efter Stockholsmbesöket återvänder hon till Sana och tältlägret vid " Förändringstorget ", där hon levt med sin make sedan upproret startade i mars.
- Det finns ingen bättre boplats än ett tält.
!!

Modig, generös, och anspråkslös - det är värt all respekt. Och en piedestal ? Som inspirerar andra ?

( Ellen Johnson Shirleaf var också imponerad av sin yngre medpristagare, och beskrev henne som en "shero" - dvs kvinnlig hjälte)

3 kommentarer:

åsa sa...

Fast av respekt för sheron tycker jag du ska stava hennes namn rätt...tawakkol karman, enligt nobel iaf (tawakkul enl. SR). Och piedestaler kanske man ska akta sig för i största allmänhet? Inget är ju som bekant svart eller vitt http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=4855389 (ja, jag hade fel under middagen häromdagen, hon är islamist)

ERIC SECHER sa...

Ser det inte med två k någonstans, och heller med två w..

Ja, piedestaler är livsfarligt, jag vet. Men är man "vilsen" är det frestande. Tältet o givmildheten - blir det Kampradvarning på det ?

Hörde SR-inslaget. Kaxig i överkant kanske. Något annat ?

Islamism. Svårt. Känns som man ska vara vaksam i alla väderstreck. SR lägger in islamist i rubriken, utan att det är någon framträdande fråga i intervjun. Vi/ni/media vill gillar lättfattliga/värdeladdade etiketter.

Mer skepsis:
http://feministisktperspektiv.se/2011/12/09/hog-tid-att-stodja-jemens-kvinnor/

åsa sa...

http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/2011/karman.html tänker att det borde vara en pålitlig källa?