Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

onsdag, december 14, 2011

DN - debatt



Undrar fortfarande hur det fungerar på tidningsredaktionerna, när man väljer, och väljer bort.
Vi tar för givet att media har en roll att spela för att avslöja oegentligheter. Men har media också ett ansvar att spegla opinionen i frågor som annars kommer i skymundan ? Som klimatfrågan. Johan Rockström och Laszlo Szombatfalvy tycks mena det, på dagen DN-debatt.
Låter tilltalande, men ändå inte självklart. Deras resonemang utgår ifrån att politkerna i första hand sneglar på omval, för att bli omvald måste man övertyga opinionen, och media formar opinionen. Man lägger s.a.s över politikeransvaret på media. Men media i sin tur styrs av reklamintäkter och läs - och tittarsiffror, och är nog inte heller riktigt mogna uppgiften. Återstår bara vi själva ! Som säkert kan göra åtskilligt. T. ex sluta läsa tidningar som inte speglar vad vi innerst inne känner är viktigt.
Eller som Chomsky skulle sagt: Tänk själv. Och slå dig ihop med andra.

3 kommentarer:

Onkel Olof sa...

Om man därtill lägger att en undersökning för en några år sedan visade att de flesta som går journalistutbildningen har samma politiska tillhörighet, så är nog tänka själv-konceptet det bästa i alla lägen...

ERIC SECHER sa...

Äntligen är vi oöverens :)
Om nu den politiska hemvisten hos mediakollektivet spelar roll för möjligheten att bedriva ansvarfull bevakning, så är det, med mina ögon, snarare ett bekymmer att borgerlig agenda (och Bonnier) är så dominanta.

Onkel Olof sa...

ja, titta på Berlusconi hur långt man kan komma med mediakontroll...