Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

fredag, november 18, 2011

Varning för invandring (12)



Läser en studie från Stockholms Universitet , avdelningen för kriminologi,  om sambandet mellan krigserfarenheter i hemlandet och kriminalitet i Sverige:
Correlates of war ? Immigrant offending in Stockholm, Sweden , Amber L Beckley, May 2011

Man har studerat utlandsfödda män i åldern 16 - 28 år boende i Stockholm under åren 1996 - 2003. Hälften av personerna have been exposed to war under en genomsnittlig tid av 12 år. Strax under en procent av dessa was registrered as a suspect of violent crime in a given yearThe findings indicate that war exposure is unrelted to a significantly higher likelihood of registration for a violent crime and the effect of a history of war is questionable.


Försöker gå till mig själv. Hur lite behövs det inte för att jag skall komma i obalans, för att jag ska bli mindre tillräknelig ? Lite för mycket på jobbet, en taskig kommentar från en kompis eller (obefogad) oro för barnen kan räcka. Ser man sig omkring på stan så verkar minsta missförstånd, t.ex i trafiken, kunna trigga reptilhjärnan att kommendera flykt eller attack.  Påfrestningar som alla måste uppfattas som obetydliga jämfört med vad det innebär att leva under krigsförhållanden. Är det inte anmärkningsvärt, eller rentav fantastiskt och beundransvärt, att dessa människor klarar av att hantera sina erfarenheter så bra som de gör ? När svenskar varit med om något traumatiskt, det kan räcka med ett tillbud till en olycka, tillsätts krisgrupper. De som valt att under kortare tid arbeta i krigsdrabbade länder får vid hemkomsten möjlighet att "debriefa" sina erfarenheter, för att återfå balansen.
Min egen lilla erfarenhet av människor från länder som saknar vår trygghetsapparat, är att de är oändligt uthålliga och stryktåliga.

När jag läser den här studien är det, konstigt nog (?), inte resultaten som gör störst intryck. Utan appendix 2, som listar var de unga männen kommer i från. Sammanlagt 170 länder !! Det är två fulla sidor med bara namn och siffror, ändå får jag en hisnande känsla av inblick, en känsla av att vara i "stormens öga". Inte olik den från Medborgarplatsen, som utlöste funderingarna om invandring.

Av de unga männen som studerats kommer 1918 från Iran,  268 från Peru, 65 är från Kuba, 576 från Etiopien, 730 från USA, 17 från Cypern, 48 från Ghana, 3 från Mali, 1 från Mongoliet ….

Hela världen på en och samma plats.
Vilka möjligheter skapar inte det ?

Inga kommentarer: