Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

onsdag, november 02, 2011

Inside job


Efter att ha sett Inside Job blir jag än mer övertygad om att det krävs uppror underifrån (som Occupy Wall Street / Stockholm) om det helt galna finansiella systemet skall förändras. Barack Obama lovade i sitt installationstal att ta i med hårdhandskarna mot "girigheten". Av det har det blivit ingenting. Alla hans ekonomiska rådgivare företräder på ett eller annat sätt den oreglerade finansiella sektorn. " US is governed by Wall Street ".

Charles Ferguson har gjort ett gediget jobb, och belönades med Academy Award (Oscar) for best documentary 2010.
Kerstin Gezelius skrev en berömmande (5) och lättfattlig recension i DN (febr 2011).

Var kommer grekernas uppror in i bilden ?

8 kommentarer:

Onkel Olof sa...

Grekerna prakticerar OEU (Occupy EU). Huruvida detta är en bra väg får väl ligga i den enskildes bedömning...

ERIC SECHER sa...

Vad är din bedömning ?

Onkel Olof sa...

Att Grekland inte väckt frågan om det ekonomiska systemets bräcklighet tillräckligt tydligt. Man har skapat oenighet istället för enighet.

Annars tycker jag som vanligt:
"Låt det, som måste, falla"

ERIC SECHER sa...

Vem eller vilka greker är det som inte "väckt frågan" ?

Låt det som måste falla falla ?
Vad är det som måste falla ? Grekland, vanliga greker, rika greker, EU, finanssystemet ??

Onkel Olof sa...

Just nu tjafsar vi en hel del över grekens slarv och korruption. Något faktiskt är mer intressant är att en massa stater och banker lånat ut pengar utan att ha kollat om dom faktiskt får tillbaka sina slantar eller ej. Därmed uppmuntrar vi till en osund ekonomi, och på sätt och vis varit med och skapa krisen.

Om det fungerade som när man ska låna hus i Sverige att man måste ha 15% av kostnaden själv, skulle vi hindra att Grekland och Italien och flera kan låna 120% av vad deras hus faktiskt är värda. Någonting i detta kommer aldrig upp.

När man sedan kommer till en punkt, där räddningen kostar mer än det man ska rädda, så måste man kanske låta huset brinna ner och bygga ett nytt. Om man inte behöver stå för sina misstag, uppmuntrar man andra till att göra likadant.

Faller Grekland, kanske "systemet faller" och då kanske det blir bättre sen. Kanske vi kan bygga ett system av reella värden i stället.

ERIC SECHER sa...

Olof,

Låter väldigt sunt och riktigt det du skriver .

Tolkar nu din första kommentar , "att Grekland inte väckt.." som att greklandsfrågan, snarare än grekerna, inte väckt.
Skall vi skylla på dåliga system snarare än giriga individer ?

Onkel Olof sa...

Tror inte det handlar så mycket om girighet som om ett chansande. Lite otur när man tänkte, som någon uttryckte det. Att vi skapat krisen för att vi inte vara tillräckligt tydliga från början. För att koppla till tidigare inlägg: Man lånar ut pengar till konsumtion istället för investeringar.

Det verkar som om många tyckt att Grekland och Italien var en sund investering.

ERIC SECHER sa...

Begripligt även för en ekonomi-dyslektiker som jag; att det är korkat att låna ut pengar till konsumtion istället för investeringar :)