Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

lördag, oktober 01, 2011

Fattig på Södermalm


3,5 miljoner skall staden lägga ner på att renovera en stuga från 1700-talet i Vita bergen, det sista av det gamla "fattiga Södermalm", enligt Södermalsnytt. Där bodde en ensam man från tjugotalet fram till sin död förra året. Utan vatten och avlopp. Han gick varje dag till brunnen och hämtade 4 liter vatten, och på tomten fanns ett torrdass.
Vi känner oss otillfredsställda med förra årets mobiltelefon, en för långsam dator eller fel glasögonbågar.   Rinnande vatten och avlopp, det tar vi bara för givet

OO har förstås rätt:
Vi kan problemen och vet vad vi måste göra, men i sann mänsklig anda larvar vi runt och pratar en massa ord, tunna som luft, eftersom vi inte cashar in dem. Måste vi sänka vår konsumtion med 30%, så gör vi det idag. Det går,  men det finns annat som drar tydligen. 


3,5 miljoner för att påminna oss om hur mycket bättre vi fått det ?
Kurvan över sambandet mellan materiell standard och tillfredsställelse planar snabbt ut. Kanske är det t.o.m så att mycket av livskänslan går förlorad av all bekvämlighet ?
Den ensamme mannen hade i alla fall inga planer på att modernisera sitt boende. Kanske var han ett udda original. Eller bara ovanligt klok och klarsynt.
Inte helt säker på att det är rätt hus på bilden, bara att det är gammal boning i Vita bergen.

4 kommentarer:

Onkel Olof sa...

Dom sanna mästarna hittar man inte i templet...

ERIC SECHER sa...

NEJ, det är verkligen sant !

ERIC SECHER sa...

NEJ, det är verkligen sant !

Roland Lidén sa...

*
Ofta stammar de, på grund av att omgivningen är så ovan vid att någon talar sanning och att det då tar några år att anpassa sig till en förljugen värld!

Roland