Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

torsdag, september 01, 2011

Varning för invandring (5)




De flesta, inklusive "Johan", som menar att invandringen är farlig och skadlig för Sverige hänvisar konsekvent till Brottsförebyggande rådets (BRÅ) rapport "Brottslighet bland personer födda i Sverige och i utlandet" (Rapport 2005:17).
BRÅ är en statlig förvaltningsmyndighet som lyder under justitiedepartementet och har till uppgift att bidra till kunskapsutvecklingen inom det kriminalpolitiska området och främja brottsförebyggande arbete.
Här följer några citat ur rapporten.


Den brottsperiod som beslyses är är femårsperioden 1997 - 2001.


Det är 2,5 gånger så vanligt att utrikes födda är registrerade som misstänkta för brott jämfört med svenskfödda personer med båda föräldrarna födda i Sverige.


Man kan samtidigt konstatera att de utrikes föddas övervikt att vara registrerade för vissa brott är högre än andra. Det är till exempel fyra gånger vanligare att utrikes födda är är misstänkta för dödligt våld och rån jämfört med personer av svenska föräldrar.


Det innebär att att 0,03 procent av dem som är födda utomlands var misstänkta för dödligt våld under perioden och att 0,35 procent var misstänkta för rån.


Om man jämför med vad som framkom i BRÅ:s förra rapport är bilden relativt oförändrad.


De som invandrat i unga år, dvs före skolstart, är i relativt liten utsträckning registrerade som misstänkta för brott.


Invandrares risk att vara registrerade för brott har inte förändrats på något markant sätt sedan BRÅ:s förra studie som avsåg förhållandena under slutet av 1980-talet. Det innebär :
- De allra flesta invandrare är inte registrerade för brott, vare sig i den förra studien eller i den nya.
- Överrisken att vara registrerad för brott har ökat i i gruppen utrikes födda men är i princip oförändrad  bland dem som är födda i Sverige av en eller två utrikes födda föräldrar.


Att bilden när det gäller invandrares registrerade brottslighet har förändrats så lite kan tyckas anmärkningsvärt med hänsyn till de förändringar som skedde i samhället under 1990-talet. Dels kom nya stora flyktinggrupper till Sverige, dels försvårades situationen på arbetsmarknaden, vilket i hög grad drabbade invandrarna. 


Även Hofers, Sarneckis och Tams studie från 1997 visade således att invandrares överrisk för lagföring hade varit relativt konstant sedan 1970-talet. Även de finner skäl att lyfta fram det faktum att utvecklingen varit så stabil, detta trots att skälen för invandringen förändrats - från arbetskraftsinvandring till anhörig- och flyktinginvandring - och trots att invandraran kommer från alltmer avlägsna länder.


Är de observerade riskerna höga?
Är den överrisk på 2,5 som utrikes födda har att betrakta som hög eller låg ? För att bedöma det kan det vara av värde att att veta hur stora skillnader det är i brottsfrekvens mellan andra grupper i samhället. 
Det är 3,5 gånger vanligare att män är misstänkta för brott än kvinnor. Därutöver finns det en rad sociala faktorer som påverkar risken att vara registrerad för brott som är mycket starkare än risken för de utrikes födda. Följande exempel kan ges:
- personer vars familj har haft/ ej haft socialbidrag: öakd risk 6,1 gånger
- personer med endast förgymnasial utbildning/ eftergymansial utbildning 3 år eller mer: 5,7
- personer med förvävsinkomst på mindre än 1 basbelopp/personer med förvärvsinkomst på 9 basbelopp eller mer: 5,3


En typ av brott som är föremål för stor uppmärksamhet i den allmänna debatten idag är sexualbrotten. Det finns skäl att här lyfta fram att att andelen av de utrikes födda, som är misstänkta för sexualbrott under perioden är mindre än 0,5 procent och andelen som är misstänkt för våldtäkt och försök till våldtäkt är mindre än 0,3 procent.


Det är fyra gånger vanligare att utrikesfödda är misstänkta för dödligt våld än svenskfödda med två svenskfödda föräldrar. Vad betyder det när det gäller faktiskt antal brott ? För att ge en tydligare bild av det har BRÅ bett Mikael Rying vid Stocksholspolisen att göra en närmare genomgång av de personer som rättsväsendet konstaterat vara skyldiga till dödligt våld under den registrerade femårsperioden. Genomgången visar att 380 personer hade konstaterats skyldiga till dödligt våld under perioden 1997-2001. Av dessa var 123 personer utrikesfödda, dvs i genomsnitt 25 personer per år.. Om man bryter ner materialet i på ursprungsområden har i genomsnitt 2 personer från Afrika konstaterats skyldiga till dödligt våld per år (totalt 11) och 2 personer från mellan och sydamerika (totalt 10). Det land som, utöver Sverige, flest personer kom från var Finland med 5 personer per år (totalt 26).


Hur skall då den ökade risk förstås ?
BRÅ:s bedömning utifrån nuvarande kunskapsläge är att selektion vid polisanmälan och selektion i polisens spaningsarbete kan förklara en viss del av de överrisker att registeras för brott som redovisas.


Faktorer som kan bidra till att invandrare oftare begår brott:
- Det är svårt att bryta upp från hemlandet och bosätta sig i ett nytt land.
- Sociala faktorer som generellt ökar ökar risken för brott är vanligare bland invandrare.
- Det mottagande som invandrar får i Sverige har brister.


Den tredje förklaringen, som är starkt kopplad till de två tidigare, är att mottagandet av invandrarna inte överbryggar deras svårigheter, så som det borde. Utbredda fördomar om invandrargrupper bidrar enligt flera forskare till att myndigheter och olika institutioner utsätter invandrargrupper för en strukturell negativ särbehandling (Delos Reyes och Winborg, 2002; Kamali,  2005).
Fördomar kan också vara bidragande förklaring till en allt starkare etnisk boendesegregation. Denna segregation riskerar att öka en vi-och dom-syn, som försvårar invandrarans möjligheter att integreras och känna sig solidariska med det svenska samhället.


Hur skärrad har man anledning att bli ?

17 kommentarer:

Roland Lidén sa...

Hur skärrad som helst!

Tar vi inte ansvar nu för vårt Klimat och vår förbrukning av råvaror och vår konsumtion och vårt ansvar för framtiden, så kommer vi inte att få miljoner klimatflyktingar, utan miljarder.

Var står då Eric och Olof,
är man då nödd och tvungen att ansluta till barbariet.

Några år har vi på oss, låt oss använda dem!!!

ERIC SECHER sa...

Roland,
Skärrad av vad ? Av BRÅ-statistiken eller vårt bristande ansvar för Moder Jord ?

Onkel Olof sa...

Klimatflyktingar är en intressant fråga. Rent teoretiskt kan man inte fly från klimatet.

Det som oroar mig i frågan är att vi är ruskigt nära en offentlig miljöfascism. Vilka ska få följa med på Arken när syndafloden kommer?

Svaret på den frågan vill vi nog inte höra...

Roland Lidén sa...

Eric

Om jag måste välja så blir det:
"Vårt bristande
ansvar för Moder Jord!"

Vi ska inte släppa in förhärdade förbrytare i Sverige.

Genom att sänka den lagstadgade arbetstiden och minska konsumtionen
av kortlivade och onödiga prylar och framhäva den förnöjsamma livsstilen så kan vi göra framtiden möjlig!
Det innebär också att arbetslösheten minskar och att kriminaliteten minskar.

Kan vi dessutom stoppa storstadstillväxten så bromsas den ökande kriminaliteten!

Klyftan mellan idealismen och omhändertagandet när det gäller
invandrare är stor.

I Norrland så finns många exempel på en fungerande invandringspolitik, som är omöjlig i Södertälje.

Jag skulle kunna hålla på länge, men slutar här.

Om Du inte känner till honom, han som heter Jonas Sjöstedt som är
blivande ordförande för Vänsterpartiet, så när han har talat så känns det som att jag har lärt mig något om att minska utanförskapet och konflikterna mellan de som står längst ner på samhällsstegen och mycket mer.

Jag skulle kunna hålla på länge, men slutar här.

Roland Lidén sa...

Onkel Olof

Facism,svårt ord.

Antag att jag har levat på Jordens villkor sedan urminnes tider.

Det kreativa förståndet har jag projicerat på naturen för att få en bild av detta.
Den animistiska föreställningsvärden anses för närvarande inta vara lönsam.

Nu kommer något som ingen av er hade väntat sig:

"Ur min synvinkel som Indian så är vi INTE miljöfacister

Olof och Eric, det är NI/Vi som är STRUKTURFASCISTER!

Ottar Brox skrev en Essä om detta för femtio år sedan!

Eric, tänk om du har hamnat i dåligt sällskap?

Roland Lidén sa...

Eric

Miljön ligger risigt till och kulturer lika så.

Men ändå har du en vän som talar om miljöfacism.

Är du dum eller?

Roland

ERIC SECHER sa...

Roland,

Känner mig nödd att upprepa svaret från " Vet inte vart färden slutar ". Nämligen:

Olof skriver:
"Det som oroar mig i frågan är att vi är ruskigt nära en offentlig miljöfascism. Vilka ska få följa med på Arken när syndafloden kommer?"

Det är verkligen inte detsamma som:
"Vi som försöker försvara den enda jord som vi har, och så bli kallad för miljöfacist, tacka fan för att jag blir heligt förbannad!"
DU HAR INTE BLIVIT ANKLAGAD FÖR NÅGONTING ! Utan kommentaren väcker bara en, ganska rimlig, undran vad som händer när konsekvenserna av vårt barbari blir ännu mer uppenbart, när ingen längre kommer undan, inte ens i den här skyddade delen av världen.
En annan sida av saken. Vi som pratar högt och gör så lite, får akta oss för högmod. Och inte tro att vi är de goda, och de som inte talar lika högljutt (men kanske gör mer ..) är de onda.

Det känns bra att den här ordväxlingen kommer till på ett inlägg som handlar om oron för invandring. Det illustrerar, som jag ser det,på ett nästan övertydligt sätt den utbredda rädslan för att möta, försöka förstå, den som tänker annorlunda. Hur ska vi någonsin komma tillrätta med någonting över huvud taget om vi inte tränar oss i det ??

Animism är enligt Wikipedia "en religiös uppfattning att naturen är besjälad". Tillhör du den ?
Så långt skulle JAG inte vilja gå. Utan nöja mig med att respektera att "människan är en del av väven, att det hon gör mot väven gör hon mot sig själv". Men om DU är animist så RESPEKTERAR jag det, och blir NYFIKEN på att höra mer.

Om jag är dum? Det skall ju andra avgöra, men att lyssna på någon som har en taoistisk-budistisk grundsyn känns inte särskilt korkat :-)

PS
" Varning för invandring " borde nog döpas om till "varning för allt främmande ".
DS

Onkel Olof sa...

Eric
Bra skrivet. jag är, i mig själv, lite av en animist men det betyder egentligen ingenting i den här debatten. Men det underlättar i helhetstänket.

Jag tycker olikheter är det som för utvecklingen och oss själva framåt. Ett system som försöker bevara sig själv som det är och inte är flexibelt, har ingen möjlighet att bestå. Det enda som är konstant är förändringen, brukar det ju heta, och hur ska vi kunna möta förändringen om vi ständigt ska vara rädda för den?

Jag är mer rädd för rädslan, än för förändringen som är grunden för rädslan.

Roland, jag hoppas verkligen att du får fortsätta uppleva din barndoms julaftnar, för det verkar vara det enda som gör dig trygg...

Onkel Olof sa...

...dessutom tror jag inte att jag skulle få följa med på Arken om den den verkligen sjösattes :)

Roland Lidén sa...

Olof
När du pratar trygghet, så är du rätt ute.

Mitt svar till dig blir:
"Tryggare kan ingen vara än Guds lilla Tomte."

Eric
Min chef påpekade en gång att jag var en oslipad diamant.
Min arbetarbakgrund gör att jag saknar den välpolerade borgerliga ytan, min tekniska utbildning gör saken ännu sämre!
Det är kausalitet, funktion, process, överblick och ibland
Klotoförstånd!

Är jag DUM? eller bara obildbar!

ERIC SECHER sa...

Roland,
Glad att du svarar.
Först. Jag upplever verkligen att vi har en gemensam värdegrund, som sammanfattas så väl i ditt uttryck Klotförstånd. Så att vi hamnar på kollision känns rätt onödigt.
Förstår vad du menar med "borgerlig polerad yta". Men jag uppfattar, ändå, att de allra, allra flesta (polerad eller ej) blir sårade när man går på person istället för sak.
Mitt eget borgerliga rättesnöre: Så ärligt som över huvud taget möjligt, utan att såra.

Alltid befunnen skyldig sa...

Om någon sade:
BÅDE OCH,
så skulle det kännas som att någon slags psykologisk rättvisa hade skipats!
Ingen ska gå och lida i det tysta!

ERIC SECHER sa...

BÅDE OCH ??

Roland Lidén sa...

Eric
"Jag upplever verkligen att vi har en gemensam värdegrund, som sammanfattas så väl i ditt uttryck Klotförstånd. Så att vi hamnar på kollision känns rätt onödigt."

Att jag angriper dig på grund av primitiva instinkter, kan jag förstå,
så nu hoppas jag att de aldrig händer igen. :-)

Roland Lidén sa...

Både dum och obildbar!!

Sov gott!!

Roland

ERIC SECHER sa...

Vi skiter i våra individuella tillkortakommanden, och fortsätter tro att vi alla en dag kan bli förnöjsamma indianer ?

Roland sa...

Jo, så gör vi
och SÅ fortsätter vi att tro!