Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

söndag, augusti 21, 2011

Nyckeln i låset


På min nyckelknippa sitter tio nycklar, varav tre ser likadana ut. Det är bara en av de tre som skall passa till dörren på jobbet. De andra skall gå till hemmadörren respektive grovsoporna.
Någonstans i bakhuvudet har det funnits en vag tanke, men den har inte kommit upp till ytan. I morse gjorde den det. Nämligen, är det inte förvånansvärt ofta som jag kan öppna dörren bara genom att på måfå ta fram en av de tre likadana nycklarna ? Och så förstås nästa fråga, är det så att flera nycklar passar i låset till jobbet ? Döm om min förvåning - alla tre passar ! En av dom kärvar ordentligt, vilket jag väl tidigare tolkat som att den inte passar.
Är inte så väl insatt i låsbranschen, men jag hoppas att detta inte omvänt betyder att alla som kommer in på jobbet också har tillträde till min egen borg ? Alla vägar leder till Rom, men från Rom kan man bege sig lite varstanns …


Under pågående diskussion om invandringens konsekvenser återkommer frågan om värdet av egen erfarenhet och andras kunskap. Under förutsättning att man är nyfiken, har ett öppet sinne och inte skärmar av sig, så tror jag att växelverkan mellan erfarenhet och kunskap (evidens) är av godo.
Det "känns" rimligt att utgå ifrån att all nyfikenhet börjar med egna intryck. Sedan kommer frågorna. " Har jag möjlighet att få mina intryck bekräftade" ? " Finns det kunskap som inte stämmer med mina intryck " ?
Att istället utgå ifrån "kunskap", utan egen erfarenhet,  tror jag är vanskligt.
Robsten är en person som har stor erfarenhet av invandringens konsekvenser. Utifrån den har han skaffat sig kunskaper. Huruvida han sedan aktivt försöker erfara motbilder, eller aktivt söker kunskap som ifrågasätter hans slutsatser, det vet jag inte riktigt.


Tyvärr har klinisk erfarenhet inom min egen bransch tappat mark, till förmån för renlärigt evidenstänkande. Det kan t.ex få till följd att ett antal , mycket kunniga, experter kan träffas på en videokonferens för att besluta om en enskild patients behandling. Ingen av experterna har träffat patienten, utan kan bara förmedla vad som gäller för en grupp av patienter med liknande tillstånd.
Liknande fel kan uppstå i andra änden, när patienter kommer till mottagningen och har läst i Läkarboken (förr) eller "googlat" , och hamnat helt fel när texten skall tillämpas på just deras tillstånd. (Vilket sannerligen inte betyder att jag har något emot välinformerade patienter. )

3 kommentarer:

Onkel Olof sa...

Nycklar är symboler för ansvar. Om flera nycklar går till samma lås, måste det betyda delat ansvar.
Alla som är insatta i ledarskap vet att delat ansvar också dubblar risken för konflikter.

Kanske ska ta bort låsen och slänga nycklarna.

ERIC SECHER sa...

Delat ansvar - finns det något vackrare ?

Rädd för konflikter ?

Gå inte framför mig, jag kanske inte följer efter. Gå inte bakom mig, jag kanske inte leder dig. Gå bara bredvid mig och var min vän.
(Camus)

Onkel Olof sa...

Bra citat. Det ska jag komma ihåg.