Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

söndag, augusti 14, 2011

Don´t overanalyze


Som så många gånger förr - det känns nästintill omöjligt att få någon verklig förståelse för vad som händer när det bryter ut en konflikt utanför landets gränser. Nu senast är det England. Och jag vet inte vilka djuplodande media man skall söka sig till för att begripa mer än det som bilderna på eldsvådorna förmedlar. Allra helst som premiärministern vädjat att omvärlden´ not shall overanalyze what has happended ´.


Det är många superlativer man vill använda på sina barn. Det mesta handlar om ynnest, och oändlig tacksamhet. Och stolthet förstås. Men man lär sig också, av de små liven.
´Dottera´ Sofie har bott i England sedan 2005, och samlat på sig en del erfarenheter av det engelska. Hon var inte alls förvånad. England är så oändligt mycket mer ett klass-samhälle än Sverige, och tilltron till den offentliga välfärden så mycket lägre. Hennes jämnåriga "medelklass-kompisar" som blivit föräldrar börjar t.ex direkt att tänka på hur de skall finansiera privat skolgång för barnen, då den allmänna blir alltmer undermålig, och i förlängningen inte möjliggör fortsatta studier. Kort sagt, en ond ojämlikhetsspiral. Inte konstigt att det lätt briserar, när man skall rädda finanserna genom att ytterligare belasta de som redan  befinner sig ´på fel sida om skranket ´. 


Men visst, man kan hoppa över analysen, visa bilder på bränder, och kalla det för oprovocerad kriminalitet. Allt enligt sedvanlig makt - och media - dramaturgi (?)
Upplopp i England - FT
                                                                     Klarsynt dottera ...



10 kommentarer:

Onkel Olof sa...

Ibland gör människor dumma saker bara för att dom är understimulerade. Vet inte riktigt vad jag menar med det, men det kanske inte finns något att analysera om bränderna i London.

Kanske saknar dom bara en "lokal"...

ERIC SECHER sa...

Jaha, så kan man se det.
Du är mer klack-sparks-aktig än jag. Kanske mer taoistisk ?

Onkel Olof sa...

Kan man jämföra en sådan sak som hur taoistisk man är? Inom zen-buddhiosmen brukade munkar förr testa varandra med frågor och gåtor för att se hur upplyst den andre var. Kan man vara mer upplyst än upplyst?

Alla som vill vara taoister är värda respekt för att de försöker följa "vägen". De som läser min blogg, och den här, vet hur katastrofalt svårt det kan vara.

Men vi jobbar på det :)

PS: Min sambo tycker bara jag är cynisk

ERIC SECHER sa...

Ja, detlåter fel med "mer taoistisk", om en del av poängen med t. är just att inte jämföra.

Taoism har väl både en o två gånger blivit anklagat för att vara just cyniskt ?
Man får se upp ?

z999 sa...

Jag tror att det finns en orsak per människa ungefär och om man då ska analysera det hela så skapar man en genomsnittsmänniska som inte passar in individuellt på någon.

Om man kräver att människor ska känna någon typ av ansvar inför samhället så måste man också fråga sig frågan "varför det?". Alltså, dom som kräver en respekt för samhällets normer och lagar ska ställa frågan och inte bara överlåta den åt de som de kräver respekt av.

ERIC SECHER sa...

z999.
Inte säker på att jag förstår den fulla vidden av ditt resonemang. Min spontana association går (som vanligt) till Chomsky; att all form av maktutövning skall ifrågasättas.
Men också till dilemmat att vi är individer, alla med olika "orsaker", och samtidigt så beroende av varandra. Hur långt sträcker sig ansvaret. Uppfatttar att vi för närvarande gärna drar gränsen någonstans vid de egna familjen. I en annan tid, eller annan kultur, kanske den går betydligt längre bort.
Missförstod jag dig helt ?

z999 sa...

@Eric:
"Missförstod jag dig helt ?"

Njaaäh, det tror jag inte. Du gav i alla fall mig nya tankegångar och uppslag. I England så tycks det som att man lagt för mycket ansvar på de som är på fel sida om gränsen när det gäller rikedom (du nämner ju just det). Sen tillkommer att riksmedia i England i åratal har präntat in i den invandrade befolkningen att orsaken till deras fattigdom är rasism från den "vita" befolkningen. Dom "vita" har inte tagit tillräckligt ansvar för att se till att det finns jobb åt invandrarna plus att arbetsgivare har påståtts vara direkt rasistiska när de ska anställa folk. Ungefär som det låter här i Sverige fast lite mer.

Om man har ett samhälle med en grundstomme av fattiga "svarta" människor och relativt rika "vita" människor så har man skapat en grund för våldsamheter. Speciellt om man fabricerar färdiga orsaker till problemen och bara tillåter en tillrättalagd analys.

ERIC SECHER sa...

Dags att plocka fram Jämlikhetsanden ?
http://ericsecher.blogspot.com/2010/04/jamlikt-under-strecket.html

z999 sa...

Jag citerar jämlikhetsanden.

"Att kloka förändringar nästan alltid är resultatet av aktiva medborgare. Nerifrån och upp, inte uppifrån och ner."

Det där var faktiskt grundtanken när BSS (Bevara Sverige Svenskt) skapades. Idén var inte att skapa ett parti utan en kampanj som skulle samla alla (kloka människor) som var negativa till den tidens invandringspolitik. Det fanns en stor misstänksamhet mot allt vad partier hette.

Välorganiserade nazister mosade sedan hela idén. Vissa av dom hade ungefär 30 års erfarenhet av liknande organisationsarbete och mer oerfarna personer tappade snabbt all förmåga att kunna påverka organisationen.

ERIC SECHER sa...

z999.
Intressant historia.
Tänk om alla vanliga, kloka, strävsamma människor vågade lite mer. Inte var så undergivna, så benägna att acceptera auktoriteter. Då skulle alla slags eliter få det hett om öronen …
I morgon kommer stora "löpet" vara att Victoria är gravid. Symboliskt för höjden av undergivenhet ?