Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

tisdag, juli 26, 2011

I huvudet - på andra


Det som hänt i Norge snurrar hela tiden i bakhuvudet. Vilket blir ett erkännande att jag har svårt att leva upp till " alla människors lika värde ". Dagligen utsätts massor av människor för ohyggliga övergrepp, utan att det berör tillnärmelsevis lika mycket. Birger Schlaug funderar i dom banorna idag.
Har redan en känsla av att norrmännen reagerar " annorlunda ". Ett litet folk som känner sig hotade svarar med att hålla ihop. Det är inte mer än drygt femtio år sedan de levde under Hitlers ockupation, unga norrmän har säkert släktingar som berättat. Där finns ett socialt arv som vi svenskar " saknar ".
150.000 människor, där bara ett fåtal har personliga band till de döda, går ut med rosor på Rådhusplatsen. Det är en mäktig uppvisning, i ett land där medborgarna säkert är vana att i första hand måna om " sin egen täppa" .
Det skall bli intressant att följa utvecklingen i Norge. Vilket kanske också är ett tecken på min egen ofullkomlighet ; det är lättare att lära av normmännens reaktion, än av t.ex det som sker i arabvärlden.
Vilket väcker frågan om det som inträffat skulle kunna innebära ett mer helhjärtat försök att förstå hur främlingsfientliga människor tänker och fungerar. Det skulle i sådana fall vara oerhört välkommet. Det går inte att blunda för att 5 % av svenska folket röstade på ett parti som i väsentliga delar tycker som A.B.B. Att nätet gör det möjligt för människor med udda intressen och märkliga uppfattningar att isolera sig med likasinnande, som Thomas Hylland Eriksson skriver om i SvD, ökar inte nämnvärt förståelsen.
Risken är väl att det mesta utrymmet kommer att att ägnas åt personen A.B.B. Det känns inte angeläget. Att enstaka gravt narcissistisk störda personer tappar verklighetskontakten är inget nytt. Och kanske inte heller så märkligt.
Någon kanske hävdar att utbredd främlingsfientlighet/rädsla inte heller är något nytt ?

För den som undrar vad som rör sig i huvudet på en sansad sverigedemokrat rekommenderas Robsten.
Om man inte bryr sig om det så begår man samma misstag som de främlingsfientliga ?

Inga kommentarer: