Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

tisdag, juni 07, 2011

Dags att vända blad ?


Det som av alla betraktas som utsiktslöst tar plötsligt en ny vändning - finns det något mer upplyftande ?

Efter år av opinionsarbete och ambitiös utbyggnad av alternativa energikällor har Tyskland beslutat att avveckla kärnkraften. För den som , oberoende av all världens energikalkyler, inte kan förlika sig med kärnkraftens risker är det förstås glädjande. Men mest glädjande är det allmänna hopp som infinner sig. Det går faktiskt att prioritera om, att tänka i nya banor, att byta riktning. När opinionstrycket når "the tipping-point" är politkerna beredda att verkställa, som KG Hammar brukar framhålla.
Det som fick det tyska lasset att tippa var naturligtvis katastrofen i Japan. I Sverige finns inget lass att tippa, utan den nästan tomma vagnen står stadigt på marken, trots rapporter om nya härdsmältor.

Om Tyskland, världens fjärde största ekonomi, kan besluta om kärnkraftsstopp, då känns plötsligt ingenting omöjligt.

Ett mer blygsamt exempel på positiva besked visar att ibland kanske lösningen är enklare än man tror. Utredningstiderna för vanliga brott har enligt DN sänkts från 78 till 9 dagar. Tack vare bättre datorstöd, men framförallt genom att låta polisen från brottsplatsen fullfölja den utredning man påbörjat. Det påminner inte så lite om det vi fick lära oss på LEAN-kursen. Där kunde man på likande sätt visa att tiden för t.ex en bröstutredning kunde minskas från 6 veckor till en dag, genom att eliminera all "icke värdeskapande" tid som låg emlllan de olika utredningsmomenten.





Johan Ehrenberg har skrivit en hyllning till det tyska beslutet.

Inga kommentarer: