Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

söndag, juni 19, 2011

Alternativ


Hur skall man förstå varför "vanliga greker" så envist demonstrerar mot nedskärningar och hjälppaket. Handlar det verkligen bara, som det oftast framställs, om korrumperade människor, om ett korrumperat land, som levt över sina tillgångar ? Finns det motbilder ? T. ex  den här lilla notisen i dagens DN.
Kanske finns det anledning att plocka fram Naomi Klein och hennes Chockdoktrin, för att verkligen förstå. En motbild som handlar om hur den starke utnyttjar (och till och med välkomnar) den svages belägenhet, för egen vinning ?
En mindre paranoid hållning är att, likt Johan Ehrenberg, se till andra lösningar. Att istället för nedskärningar, som oundvikligen drabbar utsatta och svaga mer än välbeställda, våga tänka tanken höjd skatt (Grekland har Europas lägsta skattetryck, och Europas duktigaste skattesmitare, alternativt Europas sämsta skattepolis), våga tänka tanken gemensam, istället för privat, konsumtion.

Skall erkännas. Attityder, värderingar, maktstrukturer går att fatta, ekonomi är däremot obegripligt för en vanlig dödlig. Eller kanske handlar ekonomi, egentligen, om just attityder, värderingar och makt ?


Letade bild på grekiska demonstranter , och snubblade då över den här "alternativa" hemsidan. Kan varmt rekommenderas.

1 kommentar:

RL sa...

"Eller kanske handlar ekonomi, egentligen, om just attityder, värderingar och makt?"

Detta, med mera, har jag funderat på i många år.

De instinkter, känslor och värdringar och ekonomiska uppfattningar som styr vår värld, har oroat mig i hela mitt liv!