Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

fredag, maj 06, 2011

Frånvaro av bevis


Märkligt hur man kan leva i sin bubbla.
För mig har Stockholms Universitet bara varit några anskrämliga, mintgröna miljonprogramsklossar utmed Norrtäljevägen, som man helst passerar så fort det går. Kan inte minnas att jag varit inne på området.
I går var jag i alla fall där, för att besöka den pågående kongressen om medvetande, Toward a science of conciousness. Första mötet, upp ur tunnelbanan, är en vilsam vy av stensättningar, stora gräsmattor, smala gångar och låga byggnader. Det mintgröna är utom synhåll. Aula Magna, ritad av Ralph Erskine, är ett sådant fullständigt under av skönhet, fyndighet och harmoni att man nästan har svårt att koncentrera sig på föreläsningarna. Så fel man kan ha.

Det är mycket power-point, bleka talare och torra kurvor. Men psykolog Padrinho Paulo Roberto från Brasilien ställer sig ensam längst fram på scenen, zoomas in av kongresskameran, och statistikkurvorna på den stora skärmen byts ut mot ett väldigt levande ansikte. Han trollbinder med sin erfarenhet av Sacred Plants of Amazonia. Inte droger i vår bemärkelse (?). Utan del av en urgammal tradition att tänja på medvetandet, bli mer uppmärksam, sluta tänka, glömma jaget. Tveklöst talar han om en religiös upplevelse. Han gör det väldigt övertygande.
Efter lunch berättar virologen Luc Montagnier om sina provocerande försök angående ultralågfrekventa vågor från DNA-strängar. Vilket skulle ge belägg för "energier" utanför det vi idag kan mäta. Att Montagnier är nobelpristagare 2008 (för upptäckten av HIV), gör det svårare för den konventionella vetenskapen att rycka på axlarna.
När en vanlig go´ entrepenör som Christer Perfjell är mottaglig för det som finns utanför den konventionella medvetandeboxen, då handlar det inte längre om flum för några få navelskådare. Utan om ett paradigmskifte, på bred front ? Utanför boxen kanske det hägrar något slags "klotförstånd" ?


Svenska Dagbladets serie om medvetandet finns här.
Samtal (web) från stadsbiblioteket, med bland andra Christer Perfjell, här.

" Absence of evidence does n´t mean evidence of absence " (ung; att något inte kan bevisas betyder inte att det inte finns), stod det på en power-point-bild som fladdrade förbi. 



4 kommentarer:

Hälsa din fru sa...

Om du vill så får du gärna i fortsättningen använda ditt Klotförstånd utan "tecken" som ditt eget :-)

ERIC SECHER sa...

Pratar vi om varumärkesstöld ?

(:- Roland sa...

Nej tvärtom! Det lilla ordet Klotförstånd, skulle ju vara en present till var och en som vill ta emot det, för att därefter göra det till ett världsomspännande ord som gör vuxna människor ansvariga för sina handlingar.
Hoppas att tvivlet har lagts sig nu?

ERIC SECHER sa...

Utmärkt !