Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

torsdag, mars 31, 2011

Etiopien 30 mars My friends

Nu ar hela ganget pa plats.
Gardagen (till)agnade vi Etiopien Tree Foundation, en roresle som forsoker forhindra fortsatt "deforestration" dvs forlust av skog, som orsakar ersoion, torka och samre skordar. Tydligen ar det har ett av de stora problem en i Etiopien.
Vi akta fyra timmar i buss sydvast vart och fick se exempel pa framgangsrik nyplantering av skog. Fr.a av det som kallas pseudobananatree, ett stryktaligt trad med unika egenskaper, bl. a djupa rotter, som binder jorden, och ett blygsamt behov av vatten. En liten ceremoni, tillsammans med flera hundra barn fran den intill-liggande skolan, dar vi planterade nya trad. J-J,  hotell innehavare fran Toronto, hade engagerat sig redan hemifran, och hade med insamlade bidrag fran hotellgaster i Kanada. 50 cent for ett trad.
Pa kvallen hembjudna till ETFs grundare och eldsjal. I morkret blev vi bjudna pa etiopiska specialiteter, som intages med fingrarna, vilket forstas kanns lite konstigt i borjan. Jean, som ar en riktigt luskare, fick snart klart for sig att den lite aterhalsamme etiopiern hon pratade med var den forre opsitionsledaren. 2005 holls val i Etiopien, och denne man, som da jobbade utomlands for FN, fick klartecken att komma hem. Vid valet fick han ovantat kraftigt stod , vilket inte passande det sittande styret. Sa han sattes i tva ars arrest.
Var det manne hogkvarteret for etiopiens  opposionella vi gastade ?
Idag besokte vi den enorma marknaden, som till stora delar ligger svalt under tak. Trangt, hela tiden pa sin vakt mot de duktiga ficktjuvarna. Inhandlade tva mindre schalar, med rod-gron-gula rander, att tacka huvudet med i varmen. Allting i behall.
Forkylningen kanns battre, skall nog vara i ordningen nar vi ger oss ivag pa den forsta dagsetappen i morgon bitti.

Vi kanns som ett riktigt bra gang. Marks att de flesta ur rutinerade cyklister, valdigt lite eller ens nagot want-to-impress-on-you.
These ar my friends. En del vet jag lite mer, en del lite mindre om.
Scotty. Excentrisk ledare fran Kanada, around 50
Jay, god van till Scotty, pensionerad arkitekt och maobelsnickare, numera homegardener, around 60
Ewa, flyttade till kanda fran Polen for 15 ar sedan, tillsammans sedan nagot ar med Jay, around 50
Peter, son till Ewa, around 25
Allison, fran Australien, around 40
Roger, senig australiensare, lar vara tavlingscyklist, around 60
Frank, bullrig och social kanadensare, around 60
Cliff, har en ranch for mountainbiking i Maine, looks professional, around 60
JJ, engagerad kanadensare, hotellagare, som bl.a samlat pengar till ETFF, around 60
Jean, tillsammans med JJ, lararinna och innaehavara av ett Inn, ocks utanfor Toronto, around 60
Russel, cool f.d pokerproffs fran Broklyn, around 35
Kevin, hetsig amerikansk affärsman fråan San Fransisco, around 40
Christian, pratsam adokvat fran Kitzbuhl, around 50
Maggie, reseorganisator fran Kanada, around 40
Linda, amerikanska, around 25
Richard, engagerad f.d husbyggare fran Maine, har bl. a en appointment pa beromda fistelcentrum har i Addis den 27 april nar vi kommer tillbaks (skall forsoka fa folja med), around 60
Benni, dokumentarfilmare som tillsammans med sin yngre bror Christian kommer att folja oss i hasorna. De har ytterligare fem broder och en syster i aldrarna 14 till 37, hela familjen tydligen engagerad in film and art, genomtrevliga. Till hosten skall hela familjen gora en langre resa tillsammans, som skall bli film.

Inga kommentarer: