Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

söndag, december 19, 2010

Malaria


Passar bra med en riktigt positiv nyhet så här några dagar före jul.
Karin Bojs i DN rapporterar att WHO menar att död i malaria kan vara ett minne blott, om fem år.
Massiv utdelning av myggnät kanske är den främsta orsaken till att dödstalen bara på några år gått från 1 miljon tilll 750000. Och det finns även förhoppningar om ett vaccin. Bill och Melinda Gates´ pengar bidrar till den forskningen. Våra svenska infektionsexperter är avvaktande, det hör väl till jobbet.
Myggnäten används ibland av afrikaneran som fisknät eller som brudklänningar , men numera sover i alla fall vart tredje barn under skydd, mot tidigare bara några procent.
Var 45 sekund dör ett barn i malari. Samtidigt som vi springer omkring och köper julkappar för summor som skulle kunna räcka till en väldig massa myggnät. Och på frågan hur vi kan leva så gott med den vetskapen blir nästan alltid svaret, att man kan inte vara riktigt säker på att pengarna kommer i "rätta händer".
Liten sifferexercis; Ett myggnät kostar enligt UNICEF 44 kronor. I Sverige köper vi (NORDEA) julklappar för minst 3000 per person, totalt 22 miljarder kronor. 22.000.000.000 dividerat med 44 blir 500 miljoner myggnät. Mellan 300 och 500 miljoner insjuknar årligen i malaria. Ett års julhandel i Sverige motsvarar myggnät till alla som drabbas av malaria i världen under ett år. (!)

David Schweikart har en utvikning (på den onjutbara inspelningen från Uppsala) om det orimliga i att rika länder  kan tjäna (massor) på att utnyttja billig arbetskraft i fattiga länder, som får betala med handla dyrt av oss. Han verkar mena att vi, om inte annat moraliskt sett, har en skuld att betala. Låter rimligt.
Bill Gates brukar tala om sin "skyldighet att betala tillbaka". Då syftar han på den mer övergripande, solidariska betydelsen av skuld. Att turen och omständigheterna gjorde att just han fick chansen att lyckas. Ett minst sagt oamerikanskt sätt att se på saken.


Från ord till handling talar vi om varje dag.
Tar fram VISA-kortet, och sätter in 500 kronor = 11 myggnät, till UNICEF.
Ja, det ska ju förskingras lite också. Det kanske inte blir mer än 8 myggnät. Eller 6. Vilket fortfarande är mer än 0 ?
Lottovonsten.
New Generosity

Inga kommentarer: