Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

torsdag, december 02, 2010

Korkat


" Ökat privat ägande och bättre tillgänglighet efter vårdvalet " lyder en rubrik i dagens Läkartidning. Konkurrensverket har utrett och rapporterat. Från 2010 måste nämligen alla landsting ha ett vårdvalssystem som tillåter fri etablering. Antalet vårmottagninagr har ökat, andelen privata har ökat från 28 till 37 %. Hur många som utnyttjar den ökade valmöjligheten finns det inga siffor på, internationella siffror talar för att intresset är begränsat. Som väntat inga ifrågasättande kommentarer i rapporten - om värdet i att låta vinstintresse styra vården. Utan bara en röst i hejaklacken. Ungefär som när tidningar och TV glädjande basunerar ut att SAAB och Volvo sålt bensinbilar som aldrig förr. Halleluja.
Förstår att jag blir tjatig - men privatisering av vården är SÅ korkat, SÅ fel. Man förlorar styrning, man späder på ojämlikhet (vilket alla förlorar på i längden), man minskar intresset för människor och sjukdomar som inte är lönsamma (efterfrågan istället för behov) osv. Och man släpper iväg miljardvinster av våra skatter till nolltaxerande kapitalägare - som måste skratta gott åt vår enfald.
Det här är ett så osannolikt bedrägeri, eftersom det (till skillnad från t.ex komplicerade teknik - och miljöfrågor) är så lätt att förstå, och genomskåda.

Långsamt går det upp för mig, att det överväldigande majoriteten av media gärna framstår som kritiska och granskande, men i själva verket är lydiga ledhundar  till etablissemanget. Att det faktiskt finns andra "berättare" är ändå en ynnest . Tack gode gud för Birger Schlaug, Johan Ehrenberg, ETC, Fria Tidningen, Arena, Effekt - som alla finns att läsa på nätet.
För den som inte tror mig.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du skulle passa som utbildningsminister!

Då kanske vi, skulle få stopp på framfarten av Kapten Konkurs där alla celler i rovdjurets kropp, består av människor, som också (bidrager), i Huvudsak RÅR FÖR det Skymnings-tillstånd som Drabbat Jorden!

Roligt att Du är på tårna!

MVH / Roland Lidén

ERIC SECHER sa...

Tackar och bugar !