Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

söndag, december 19, 2010

After capitalism


Vissa är duktiga gnällspikar, dom behövs för analysen. Andra är uppfinningsrika, dom behövs för fortsättningen, för att se alternativen.
Sedan muren föll, 1989, lever vi i föreställningen att kapitalism är det enda alternativet. Inte för att vi gillar det, inte för att vi inte ser att det ställer till med mycket "oreda", utan för att vi inte ser något realistiskt alternativ.
Filosofen och matematikern David Schweikart har en genomtänkt idé om alternativ till kapitalism.
Inspelningen från hans föreläsning i somras i Uppsala är av absolut lägsta kvalitet. Men det gör inget, man vänjer sig (som vanligt), och det är mödan värt att lyssna vidare. Hans konkreta förslag går ut på att behålla marknaden för varor och tjänster, men inte för arbetskraft och kapital. Det förra gynnar oss, de senare inte (destructiveness). Vägen dit , tycks han mena, är  inte via någon omstörtande revolution, utan snarare en mer eller mindre osynlig, omärklig, "social rörelse" (social movement). Yes please !
I inledningen gör DS en intressant iakttagelse, nämligen att kring 1973 fortsatte produktiviteten i USA att öka, samtidigt som lönerna stagnerade. Och så har det fortsatt. Och ändå konsumerar vi mer och mer. Förklaring ? Krediter förstås !
Vilket osökt leder vidare till det kanske viktigaste klippet som ligger på U-tube just nu (?): Money as debt  (nu med svensk översättning). See it ! - Se den !


    Bo, tack för tipset.
     After capitalism, heter boken av Schweikart.
     Money as debt - första visningen.

                                                    

1 kommentar:

Monica sa...

Intressant, alldeles väldigt intressant. Skall definitivt lyssna - efter dagens julstök...