Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

fredag, oktober 29, 2010

Tänkvärt från Malawi


Dr Åke fortsätter rapportera.

Det finns cirka 400 utbildade malawiska läkare men cirka 350 av dess arbetar utom-malawiskt. Om man har 50 inhemska och 50 tillfälliga läkare här innebär det 100 utbildade läkare på 15 miljoner människor, det vill säga att varje läkare har ansvar för 150.000 människor - försåvitt inte en del jobbar på Hälsoministeritet (vilket jag vet att de gör ) .


Jag gör ett ganska stort nummer av det vid morgonrapporten, eftersom det är helt orimligt att tala om hjärtsjukdom hos en tidigare frisk 30 årig kvinna som orsak till dödsfallet.
Hemskt ! Och det är hemskt att bara jag blir upprörd.


Jag upplever att det finns en betydande mental utmattning vad gäller svårt sjuka, döende och döda.


När jag ser mig omkring i det fattiga Malawi kan jag inte finna att det strålar mindre av lycka än i Sverige och människorna skrattar och gråter tillsammans på samma sätt som hemma. Det finns faktiskt inte det minsta lilla indicium på att det skulle vara olika nivåer på lycka mellan de länder jag jämför just nu.Kanske är det annorlunda om man är sjuk, men det är man å andra sidan i Sverige också, fast då genomsnittligt sett senare i livet. Nej, när jag försöker sortera mina egna tankar tror jag faktiskt inte olyckan är större i Malawi eller lyckan är större i Sverige, men jag lever hellre i Sverige eftersom livet är bekvämare där. Bekvämlighet skall emellertid inte jämställas med lycka, medan däremot känslan av sammanhang, vänskap och att man betyder något för andra har mer med lycka att göra.






Man kanske borde reflektera något över om vi verkligen behöver all den utrustning och de säkerhetsåtgärder vi använder i västerländsk sjukvård, eller snarare: är det värt det priset vi betalar för det sista lilla unset kvalitetskillnad som kostar så mycket.



Han sätter verkligen fingret på några riktigt ömma tår.
Thanks.

Inga kommentarer: