Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

måndag, september 20, 2010

Sverigedemokrati


Det blev en livlig diskussion på telefon. Om hur man skall uppfatta Sverigedmokraternas framgång.

- Det är skrämmande, rasister i Sveriges riksdag.

- Rasist betyder att man anser att vissa människor är mer värda, anser verkligen SD det ?

- Nej kanske inte i partiprogrammet, men det är vad dom tycker.

- Hur vet du det ?

- Har du inte sett TV-programmen där man walraffat på deras möten, där de skrålar om "vit makt".

- Menar du att det är vad Jimmie Åkesson egentligen företräder, vad han egentligen tycker, men att han och partitoppen inser att det kommer man inte in i riksdagen på ?

- Sverigedemokraterna består av unga arbetslösa män som har byggt upp ett hat mot utlänningar, så är det.

- Men om SD får ihop 5,7 % så måste det även innehålla vanliga svenska tanter och farbröder.

- Jo, kanske ….

- Som ställer upp på idén att vi kan väl få sköta oss själva, och andra kan sköta sitt. " Kom inte hit och snylta på oss ". Vilket inte med nödvändighet betyder att man tycker att de är mindre värda …

- Men jag tycker det är otäckt, att de här främlingsfientliga uppfattningarna får fotfäste, ända in i riksdagen, och blir etablerade, det blir liksom OK att vara främlingsfientlig …

- Men man kan undra hur nationalistiska vi är, vi som röstar på mer rumsrena partier. Är det inte så att vi också anser att det i alla lägen är tillfredsställande om det går bra för Sverige, även om det kanske är på andra länders bekostnad, att vi blir bekymrade när det går dåligt innanför gränserna, men inte känner någon större sorg när Grekland håller på att gå i konkurs. Om vi brydde oss så mycket, om vi verkligen var så måna om att människor från andra länder skall slippa lidande, varför kan vi då inte avvara lite mer av vårt överflöd för att hjälpa dom, varför är det hela tiden så mycket viktigare med vår inhemska tillväxt, standard och konsumtion ? Betyder inte det här att vi alla är rasister, att vi är mer värda än andra ?

- Jag tycker du går för långt, det är inte samma sak …

- Jag tror inte de som röstat på sverigedemokraterna över lag skulle säga att vissa är mer värda än andra, men däremot att varje land i större utsträckning bör få ta ansvar för sig själva. Och det tror jag är en väldigt utbredd uppfattning, långt mer än 5,7 %. Dom som har en ärlig nyfikenhet på det som är främmande, och som dessutom anser att det är precis lika illa när 30 människor omkommer i Pakistan som om det inträffade i Stockholm, dom är en mycket liten minoritet av svenskarna, högst 5,7 % !

- Du överdriver ! Och har fel. Att man vill hindra människor som flyr från krig och katastrofer att komma hit, det är något annat, det är rasism.

- Ja, kanske. I riksdagen kommer dom i alla fall inte att ställa till med så mycket, mer än möjligen göra bort sig. Sen kan man, slår det mig, spekulera i vad sådana här kraftiga reaktioner står för. Man har ju t.ex lärt sig, att den som är högljutt homofob i själva verket är rädd för sin egen homosexuella läggning. Det här högludda, närmast hystersiska, avståndstagande från ett parti som på regelrätt sätt fått 5,7 % av svenskarnas röster, det kan mycket väl vara uttryck för rädsla, rädsla för att avslöjas med liknande nationalistiska värderingar, dvs Sverige framför allt, i de egna leden . Och kanske också rädsla för att brallorna åker av, att pratet om solidaritet motsvaras av så otroligt lite i verklig handling.

- Jasså, du säger det.

- Jo.

2 kommentarer:

Roland Lidén sa...

Jag tycker att människor är mer värda om dom lämnar en hållbar Jord i arv, än om dom inte gör det.

Carina sa...

Det här inlägget fick mig verkligen att tänka till.
Tack
Carina