Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

söndag, september 19, 2010

Partikelhjälte



Får sällskap genom stan med en miljöpartistisk valarbetare, som packat ihop sin utrustning på en flakcykel.
På hans självlysande gula väst står det Partikelhjälte.
- Det kan man stolt kalla sig när man cyklar, och inte gör som dom där, förklarar han och pekar menande mot alla bilar som omringar oss.

Sen kommer han in på taktiken, strategin och valspurten. MP har känt medvind, men väldigt många kommer fram och medger sin skepsis att sätta sig i samma båt som "kommunisten".

Men är inte det ett rött skynke, som är både pinsamt och orättvist ?

Jo, absolut. Vänsterpartiet är tveklöst det parti som uppträtt demokratiskt mest korrekt i riksdagen. Men jag som tänker mest
på miljön vill att miljöpartiet skall få inflytande. Det är svårt att få ihop 51 % med Ohly i båten. Kommer SD in kan miljöpartiet
hoppa över i den andra skutan.

Men kan man göra så ? Förlorar man inte all trovärdighet, efter det här nära sammarbetet med vänsterpartierna ?

Vi är intresserade av att försäkra oss om att verkligen kunna driva miljöfrågorna. Då skall man hålla sig i mitten, och ha en
profil som inte avskräcker borgerligheten.

Så det SD-skräckscenario som Maria Wetterstrand uppehöll sig så mycket vid under TV-utfrågningen kanske i själva verket är hennes drömscenario. Tänker jag, när vi skilts åt. Wetterstrand är inte vänster, det var hon noga med att poängtera i en intervju i ETC så sent som den 26 augusti:

Miljöpartiet har ingen självklar ideologisk bas utan marknadsför sig som ett parti för ”allt från frihetliga vänsterväljare till socialliberaler”. För Maria Wetterstrand själv var det just den liberala ådran i Miljöpartiet som en gång fick henne att stanna kvar i politiken. Hon tror starkt på individens eget ansvar, entreprenörskap och fri företagsamhet, vilket också är den främsta anledningen till att hon försvarar privata alternativ, oavsett om det gäller skolor eller storbanker.
– Det är så lätt att tro att staten är snäll och god och bra och kan allting, men det är inte den uppfattningen vi i Miljöpartiet har. Vi tror på mångfald och privata initiativ, och att det i längden är bättre. Förstatligande överlag är inget som ligger för oss, säger hon.



Ja, nog blir det en rafflande kväll framför TV:n.

Inga kommentarer: