Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

lördag, september 25, 2010

Etik ...

Har tackat ja till att hålla en föreläsning i medicinsk etik.
Vilket nu känns, om inte helt fel, så i alla fall väldigt vanskligt.
Kan verkligen inte göra anspråk på att vara någon expert på ämnet. Utan bara en glad amatör som gillar att tycka till om ont och gott, och rätt och fel.
På gott och ont.

Utöver barmhärtighetsmordet på den lilla talgoxen har jag ägnat dagen åt studier. Vilket enbart gjort mig förvirrad. Normetik, konsekvensetik, dygdetik osv, osv.
Dags att sova på saken. I morgon är det nog lika bra att istället leta fram lite jordnära exempel från den kirurgiska vardagen. Där finns ju massor av  dagliga överväganden handlar om rätt och fel, om gott och ont. Åtskilligt handlar om pengar, och prioriteringar. Om politik rentav ?

6 kommentarer:

Realist sa...

Hekt rätt med Clint Eastwood när det gäller etik & moral, rätt eller fel, goda mot det onda. Det finns budskap i hans filmer om det.

/ Realist

ERIC SECHER sa...

Den onda, den goda, den fula är verkligen en fantastisk film.

Anonym sa...

Hej,

Givet att du inte ser dig som en expert utan en glad amatör på det ämnet du ska föreläsa om kommer här några tankar:

Det viktiga blir kanske inte att just föreläsa utan att aktivera auditoriet och samla ihop tyckande utifrån några centrala, av dig utvalda, frågor på ämnet. Varvar du föreläsningen med s k "bikupor" där åhörarna får spåna fritt på dina knivigt ställda frågor så får du själv säkert ut mycket intressant från detta tillfälle.

Nu vet jag inte hur stor gruppen är och vilka den består av, men att börja med att lyssna av förväntningarna är alltid bra. "Vad skulle ni vilja veta om medicinsk etik? Fundera ett par minuter så lyssnar vi av!".

Det skulle vara intressant att läsa mer på bloggen om hur du la up det hela och hur det föll ut till slut! Lycka till!

//Charlotte

ERIC SECHER sa...

Det hade varit roligt att lägga upp det som du föreslår.
Nu blev det konventionellt katedralt, 100 läkare på ett morgonmöte, följt av en livlig diskussion - som mest handlade om deras frustrationer med bristande vårdplatser. Vardagsetik.
Bikupor ?

Anonym sa...

"Bikupor" har fått sitt namn från det surrande ljud som uppstår när ett flertal människor samtalar viskande med varandra (i mindre grupper). Vill man aktivera sina åhörare vid en föreläsning kan det vara ett bra knep. 100 personer är en stor grupp, förmodligen på gränsen till för stor för bikupor, men det funkade bra med en grupp på 50 som jag mötte häromdagen.

//C

ERIC SECHER sa...

Bra tips!