Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

torsdag, september 09, 2010

Not in my …...






















Det är verkligen en självklarhet, ett mantra, ett paradigm, att vi inte kan ändra vårt beteende om vi inte ser en omedelbar vinst för egen del.

Maria Wetterstrand konfronteras i kvällens TV-intervju med arga Bo i Kiruna, som skall hälsa på sina sjuka hustru en himla massa mil bort. Och nu skall (stackars) Bo drabbas av ett förslag som innebär 49 öre mer per liter bensin.
Det är något besynnerligt i att det är en sådan självklarhet att arga Bo är emot det här förslaget bara för att det inte gynnar honom. Men det känns som en självklarhet, när man lyssnar på Bo, att han ser det så. Så långt har det gått.
Lika självklart är det att människor som har förmögenhet är emot ett återinförande av förmögenhetsskatt. Är det så självklart ? Samma människor som säkert nickar gillande till Karl Bertil Jonsson på julafton, eller tycker det är häftigt med Bill Gates donationer. Not in my backyard, NIMB,, kort sagt.
Det är minst lika besynnerligt att Maria Wetterstrand tar för givet att man inte kan begära att folk skall ändra sitt beteende om de inte tjänar på det själva. Hon säger det, kanske omedvetet, flera gånger. Tänk om hon svarat :
- Bo, det blir en extra kostnad för dig, det är alldeles riktigt. Men det innebär samtidigt att du, kanske i högre utsträckning än andra, bidrar till att vi kan växla över till alternativa energikällor. Hur känns det ?

Vi ärvde inte jorden av våra föräldrar,
vi har lånat den av våra barn och barnbarn.

Om Bo i Kiruna tycker att det ligger något i det fina citatet,
så behöver han inte bli så upprörd.

Ex.

2 kommentarer:

Roland Lidén sa...

Jag brukar tala om Kapten Konkurs och Klotförstånd.
Att det skulle kunna kompleteras med ett tilltal som tilltalar människor tänkte jag på när jag läste ditt senaste tilltag. Tilltal.
Varför slår inte vänstern och aporna och de gröna sina kloka huvuden ihop och utropar apornas planetförstånd, som ett övergripande Paradigm under vilket aporna kan utveckla egna samhällen, med respekt för sina egna psykologiska begränsningar och planetens ekologiska och andra begränsningar.
För övrigt vill jag säga att Jordens befolkning borde buras in för fortkörning och fråntas sina körkort.

Klotförstånd erfodras för att ersätta vår våldsamma framfart, med apornas lätta svingande mellan träden och mjukt fjädrande steg mot jorden.

Roland sa...

Bo, det blir en extra kostnad för dig, det är alldeles riktigt. Men det innebär samtidigt att du, kanske i högre utsträckning än andra, bidrar till att vi kan växla över till alternativa energikällor. Hur känns det ?

Vi ärvde inte jorden av våra föräldrar,
vi har lånat den av våra barn och barnbarn.

Nu är vi inne på en spännande avdelning, att våga vara Klotets röst i Världen, samtidigt som vi kan fungera här och nu. Själv har jag inte löst problemet. Men?