Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

tisdag, september 21, 2010

Dumheter


Mycket kan sägas om racism och främlingsfientlighet.
Kan tycka det är synd att sverigedemokraternas inträde på scenen inte i högre grad innebär att vi diskuterar vad som menas med racism och främlingsfientlighet. Alla människor har en dragning till det lika, och värjer sig för olikhet, det är en utgångspunkt. En annan är att alla människor har samma värde. Det finns oändligt mycket att prata om. Men det är tydligen inte meningen.

Skulle väldigt gärna höra intervjuer med människor som valde att rösta på sverigedemokraterna. Hur det fungerar i ett kyligt skattesänkarhuvud, eller i en naiv världsförbättrarskalle, det har jag rätt bra koll på. Men hur tänker den som framför allt annat är rädd för olikhet ?

Läste ett tänkvärt inlägg i Aftonbladet från 2000, angående något förslag om inskränkning av yttrandefriheten:

EN AV VÄRLDENS ledande demokratiforskare, Roald Dahl, visar i Demokratin och dess antagonister (1999) att dryftande av åsikter även med demokratins fiender är nyttigt. Det tvingar demokratins anhängare att rannsaka och förstärka sina argument, göra dem mer bärkraftiga. Det borgar för att dumheten besegras, att fördomar inte frodas. På detta sätt stärks demokratin.

Precis så !

Inga kommentarer: