Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

lördag, september 11, 2010

Carema et al


Nog är det märkligt att förändringen som pågår, att släppa fram vinstintresset inom vård, skola och omsorg, inte är en större fråga i valdebatten.
Carema fick 5,4 miljarder kronor av kommuner och landsting för att bedriva vård och omsorg, samtidigt gör man en vinst på 315 miljoner. De 15 största bolagen inom vård och skola gör en vinst på över 2 miljarder kronor.
Det vore väl gott och väl om man återinvesterade vinsten i verksamheten och kunde visa att det ökar kvaliteten.
Men så är det inte. Det enda man uppnår är att möjlighet skapas för några få att tjäna (oerhört) mycket pengar - skattebetalarnas pengar, våra pengar.

Fria tidningen redogör för de här föhållandena i sista numret. Där finns bl.a en länk till socialmedicinsk tidskrift, med en sammanställning från i våras, som visar att forskningen inte stödjer påståendet att vinst och privata aktörer skulle gynna kvaliteten.

Det är skillnad på profit och plikt. Kanske bör det finnas plats för bägge. Som jag själv vill se det; ju mindre profit - desto bättre.
Vi har en enorm kapacitet att göra gott, att göra utan omedelbar egen vinning, att göra av plikt. Att vi tränger undan den insikten, och släpper fram profittänkande t.o.m på områden som tidigare var givna pliktdomäner, det känns riktigt trist.


Sälj hela skiten
Plikten och profiten

Inga kommentarer: