Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

torsdag, juni 17, 2010

Vetenskapsradion















Idag blir det lunch hemma, med P1 och Vetenskapsradion. Som handlar om - fotboll.
Redaktionen har intervjuat en expert i fysikalisk strömningslära ( tror jag det kallas) från kungliga tekniska högskolan. Som kan förklara hur den nya VM-bollen skiljer sig från tidigare fotbollar.
En golfboll har små gropar för att få en jämnare luftström och minskad turbulens, på så vis går den längre. Nu har forskarna experimenterat med sömmarna på fotbollen, testat i vindtunneln, och si den går längre. Och kanske inte heller lika rakt genom luften.
Strömningsforskaren och reportern tittar på bildsekvenser från VM där man kan tro att spelaren lurats av en annorlunda bollbana. T.ex när den serbiske försvararen tar med handen, men efteråt förklarar att han avsåg att nicka. ( Vilket resulterade i Ghanas segerstraff.)
Experten från tekniska högskolan berättar att Tyskland, som spelade så gudomligt mot Australien, kanske haft en fördel framför konkurrenterna då man använt VM-bollen i Bundesliga , där alla tyskar spelar, ända sedan februari. För det handlar om att vänja sig, förklarar han.

Jo det handlar om att vänja sig.
Vänja sig vid lägre standard, minskad aptit och sämre hälsa. Och vänja sig vid tanken att man kanske inte har så många fotbolls VM kvar att uppleva.
Jag är övertygad om att det går, att vänja sig.
Men inte/knappast med hjälp från vetenskapen.

Inga kommentarer: