Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

onsdag, april 21, 2010

Prestige


Det vore konstigt efter allt taoistiskt svärmeri om man inte reagerar på rubriken i gårdagens DN, om det stora BAKSLAGET på Karolinska. Man riskerar att MISTA även den avancerade ansiktskirurgin till Sahlgrenska och Uppsala (miss)
– Blir det så tycker jag att det är jättetråkigt. Vi vill ju ha en sjukvård på Karolinska som är i toppklass och som kan konkurrera inom de här områdena, säger landstingsdirektören Mona Boström.
Av de sju tillstånd som Rikssjukvårdsnämnden hittills delat ut har två gått till Stockholm: levertransplantationer och behandling av ögontumörer.
Enligt en bedömare som DN talat med är förklaringen att Karolinska sjukhuset har försökt att vara bäst på allt, i stället för att, som exempelvis Sahlgrenska, bestämma sig för att satsa särskilt på vissa områden.
– Vi får ta oss en ordentlig funderare på vad vi kan göra framöver i den här frågan, säger Mona Boström.


För vem är det ett BAKSLAG ? För sjukhusledningen och för de inblandande specialisterna ? Men för de patienter det berör behöver det inte alls vara ett bakslag, under förutsättning att bedömningen är riktig - att Uppsala och Göteborg är bättre.
Sett ur patienternas perspektiv är det ett mycket större BAKSLAG med alla felbehandlingar och dåliga beslut som sker varje dag på ett sjukhus som Karolinska.

Den renlärige taoisten vänder sig kanske mot all form av tävlan. Min modifierade variant, i det här fallet, skulle säga att man hellre tävlar om patienternas gunst än ära och berömmelse.

Inga kommentarer: