Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

tisdag, mars 09, 2010

Jämlikhetsanden

























Den här sidan har tagit till sin uppgift att rapportera när Göran Rosenberg tar till orda.
NU har Göran Rosenberg tagit till orda. (DN)
Om hur man med statistisk och tabeller kan mala sönder föreställningen att ökad ojämlikhet är bra för alla ( Sin mest jordnära formulering har detta argument fått i det så kallade hästskitsteoremet; ju mer havre till hästen desto mer mat till sparvarna.).
Boken som Rosenberg refererar till heter Jämlikhetsanden, skriven av brittiska socialforskarna Richard Wilkinson och Kate Pickett.

2 kommentarer:

Åsa Secher sa...

jag fattar inte? vem har sagt att ökad Ojämlikhet är bra för alla?

ERIC SECHER sa...

Nu tror jag det fungerar med länken till Rosenbergs inlägg....
Är nog bättre citera än egen omformulering. Det handlar om en vacker omskrivning:

De som argumenterat för ökad ojämlikhet har inte uttryckligen argumenterat för ökad orättvisa, det hade nog uppfattats som stötande, utan för ökad frihet. Ökad frihet betyder i det här sammanhanget ökad frihet för individen att nå den position i samhället som han eller hon förtjänar och framställs därmed som ett steg mot ökad rättvisa. Med en sådan logik blir även ökade skillnader i inkomst ett steg mot ökad rättvisa eftersom de mera rättvist påstås återspegla vad folk är värda. Dessutom påstås skillnader vara bra för sysselsättningen, riskviljan, företagarandan och tillväxten, och därmed bra för alla, rika som fattiga. Sin mest jordnära formulering har detta argument fått i det så kallade hästskitsteoremet; ju mer havre till hästen desto mer mat till sparvarna.