Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

söndag, mars 07, 2010

Där vi trampar





















Fria tidningen fortsätter sin serie Tillväxt till varje pris. Denna vecka Jan Gustafson-Berge, praktiskt engagerad i miljöfrågor sedan 1978. Bedriver kurser och experimentell verksamhet kring vardagsekologi, självförsörjning och överlevnad. (blogg)

Hur vettigt och långsiktigt hållbart är det med ett samhälle som bygger sin existens på ständigt matriell tilväxt ?
Minsta lilla produkt är i dag en del av ett komplext och globalt nätverk. Resurser och råvaror för dess tillverkning hämtas från olika deler av jorden med påföljande miljökonsekvenser. Material och varor transpoteras kors och tvärs över hela världen. Marknadsföring och förpackningsindustri kräver ytterligare resurser och transporter. Hela processen orsakar avfall i alla led som ska hanteras på olika sätt. Varje människas konsumtion påverkar förhållanden över hela världen för människa, djur och miljö. Vi som bor i den " rika världen" står dessutom för en oproportionerligt stor andel av konsumtionen. Våra individuella ekologiska avtryck är alldeles för stora den här planeten. Där vi trampar dör livet !

Alla, nästan alla, vet att det är så det förhåller sig. Den stora knäckfrågan blir, att alla, nästan alla, säger:
Det gör ingen skillnad att just JAG ändrar mitt beteende.

JGB sätter sitt hopp till den kritiska massan. Dvs att när den lilla förtruppen blir tillräckligt stor börjar den stora massan röra på sig. Inställning till rökning kanske är ett bra exempel. Det är inte svårt att föreställa sig en liknande attitydförändring till biltrafik i städer. Om tio år kanske vi blir lika upprörda av en bil i stan som en rökare på krogen.

Inga kommentarer: