Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

fredag, mars 19, 2010

Botkyrka


Sista avsnittet i Humanistisk medicin handlar om Lean Health Care. Idag fick vi oss en inledande duvning av Magnus Lord från Lund. Om vådan av att låta sjukvården styras av stordriftstänkande. I jämförelse med andra verksamheter är vi helkassa på kvalité, leveranstid, arbetsmiljö och produktivitet. För vissa parametrar kommer vi upp i 80% fel (800.000/1.000.000), 3000 patienter dör i onödan (?), resursslöseriet är enormt och personalens delaktighet i beslut ligger lågt. Lord hade lösningen. Ständigt förbättringsarbete, flödestänkande, vaksamhet på fel, utjämning och tydliga överenskommelser.
Vi har fått i hemläxa att utröna vad lean har med humanistisk medicin att göra. Det är värt en funderare.

Hundratals gånger har jag bara cyklat förbi, mer fokuserad på träningen än historiska sevärdheter, men idag stannar jag till vid Botkyrka k.a från 1100-talet. Kyrkvaktmästarn är klar med dagens begravning och visar gärna runt. Altarskåpet från 1500-talet är sagolikt. Tänka sig att människor vandrat samma kyrkgång för nästan tusen år sedan.
På kyrkdörren varnas för tjuvar, motorväggen dånar i bakgrunden, Bauhaus möbler grinar i diset och liten Nasse vaktar på grinden. Hur det ligger till med kvalité, leveranstid, arbetsmiljö och produktivitet är han (förhoppningsvis) ovetande om.

Inga kommentarer: