Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

lördag, februari 27, 2010

Tillväxt till varje pris


Varje dag läser jag Birger Schlaug för att få min skepsis till tillväxtsamhället bekräftad. Nu har Fria Tidningen (under avdelningen Opinion/Argument) inlett en serie artiklar kallade Tillväxt till varje pris. Gästredaktör är Björn Forsberg, statsvetare och omställningsforskare från Vindeln.

I klartext handlar det om en övergång från ett högenergisamhälle till ett lågenergisamhälle. För det finns inga utsikter att alternativa energilösningar ens avlägset skulle kunna ersätta den fossila energin. Vilket kan översättas till att vi måste offra mycket av det som det moderna välfärdsamhället lärt oss att ta för givet.
En ekonomi uppghängd på att vi ständigt måste öka vår konsumtion av sådant som vi redan är överförsedda med har ingen framtid. Den fungerar så länge det finns tillgång till billig energi, och så länge vi inte har slagit i det globala resurstaket. Men inte längre.
Det handlar inte om att förändra ett eller annat på marginalen och sen tuta och köra som vanligt. Nej, omställningen är själva motsatsen till nuläget.


Rekommenderar fortsatt läsning. Om att lösningen knappast kommer från dagens politiska etablissemang. Och att den nödvändiga omställningen kanske mer berikar än berövar. Stress, utbrändhet, orimliga krav på prestation, nåbarhet och flexiblitet är som bekant sidor av tillväxtsamhället. Det kan man nog leva utan.

Inga kommentarer: