Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

måndag, februari 08, 2010

Teori om rättvisa


Nu är jag i Västervik för att visa smålänningarna hur man opererar mot övervikt med titthålsteknik. Här finns en lång tradition, men med gammal hederlig kirurgisk teknik. Dvs långa snitt och mycket ont.
Dr M har övat syteknik i en träningsbox, en halvtimma varje kväll i fjorton dagar. Det märktes, han klarade dagens första operation med glans.
Tjänstelägenheten har en dålig TV och saknar internet, men Akademibokhandeln försåg mig med en trave "rädda-världen" böcker innan avresan igår. Det liv du kan rädda - Singer, Tillsammans - Tersman, En teori om rättvisa - Rawls och Blåsta - Fridolin. Alla verkar bra. Återkommer säkert med upphetsade kommentarer. Först skall smålänningarna räddas från övervikt. En rättvisefråga ?

5 kommentarer:

Anonym sa...

Dagbok eller blogg?Tycker blogg är ett debattforum.Människor som äter o äter behöver inte längre ta ansvar för det har blivit så fantastiskt bra att inom 3 mån kan man bli opererad så är det problemet löst.
Men vad händer med alla dessa människor som har SJUKDOMAR o inte ingår i vårdgarantin jo de väntar o väntar eller går till det riktigt privata o får betala en förmögenhet eller har försäkringar så de kan gå före i kön .Är det så ni alla doktorer tycker att det ska gå till?
Var tog den känslomässiga kirurgin eller humanistisk medicin vägen Eric? undrar din kära hustru!

ERIC SECHER sa...

Kirurgi mot övervikt är ingen lätt fråga.
Man har övertygande visat (SOS-studien) att kirurgi ger bättre resultat än vanlig bantning. Det minskar sjukklighet, minskar dödlighet och ökar livskvalitet.
Jag tror att den som inte träffar patienter som söker för överviktig underskattar deras lidande.
Jag tror att den som inte har problem att själv hålla vikten underskattar de svårigheter som den överviktige har att brottas med.
Att vården bara skulle ta hand om sjukdomar som inte är självförvållade håller inte. De flesta tillstånd är det, mer eller mindre.
Jag tror, som du, att det ligger en fara i att vi nu satsar så här mycket resurser på kirurgisk överviktsbehandling. Det blir som med avvecklingen av fossila bränslen och kärnkraft. Så länge det finns att tillgå satsar vi inte helhjärtat på alternativen. Den stora resursen borde satsas på prevention. Dvs bättre matvanor och mer fysiskt aktivitet.
Sjukvården ersätts idag för det mesta enligt ett köp-säljsystem. Dvs man får betalt för utförda tjänster. Mot att man tidigare fick medel att tillgodse ett visst uppskattat behov. Naturligtvis finns det en risk att överviktskirurgi framförallt uppfattas som en välkommen inkomstkälla.
Det finns också en risk att den här verksamheten får allt för mycket karaktär av löpande band.Där man inte tillräckligt överväger för och naktdelar i det enskilda fallet.
Känslomässig kirurgi handlar om att se till helheten. Konsten ligger i att kunna bedömma vilka som i slutändan blir nöjda. Alla blir inte det.
Vill man vidga perspektivet, och se till hela helheten, är det naturligtvis fullständigt absurt att vi i den här lilla bortskämda delen av världen brottas med övervikt, samtidigt som massor av människor svälter.
Dilemmat, att inte leva efter sina värderingar, skriver Folke Tersman om i boken Tillsammans. Kort går den ut på att jag låter bli för att jag tror att min insats inte spelar någon roll. Det gäller i högsta grad vår inställning till miljöhot.

Anonym sa...

Visst är det tråkigt att få kritik men därifrån ta bort kommentarer från sin blogg säger en del vad det hela går ut på för en del i varje fall.
Du vet mycket väl Eric att rätt mat o motion långsiktigt ger alltid resultat, räcker inte med ett par veckor o sen gå till doktorn o säga jag har försökt allt. Naturligtvis är det så att vissa har lättare att gå upp i vikt än andra men ALLA äter sej till sin vikt o ALLA kan gå ner det är en vilje o karaktärsak. Lägg alla dessa pengar på vad det kostar sjukvården tex.på äldre o ortopedin som där de ligger i dagar med brutna skelett för att klinikerna inte har resurser att opereras akut,det är vad sjukvården ska ägna sej åt,dessa pat. har ont kan jag lova dej.
Hoppas någon hinner läsa det här innan du raderar min kära make!

ERIC SECHER sa...

Gärna kritik, men inte personangrepp.

Har väl bemött dina invändningar i föregående inlägg ?

Åtskilliga utredningar har misslyckats med att ta ställning till prioriteringar i sjukvården.

Tycker du viftar bort det faktum att obesitaskirurgi faktiskt gör stor nytta - vad gäller sjuklighet, dödlighet och livskvalitet.

Anonym sa...

Har inte doktorer något ansvar utan lutar sej på utredningar?
Det finns andra patienter som får mer nytta av sjukvård,hela registret. Du kommer aldrig runt att de flesta av dessa pat.kan uppnå dina argument utan kirurgi,säg inget annat.