Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

torsdag, februari 11, 2010

Det liv du kan rädda





















Fortsatt diskussion om värdet av överviktskirurgi.
Idag kom det en ämnesomsättningexpert till Västervik från Linköping, som tydligen hänförde hela medicinkollegiet om den stora nyttan med överviktskirurgi. Bl. a berättade han att sockerbalansen normaliseras långt innan patienterna gått ner i vikt. Den inte helt okontroversielle föreläsaren var inne på att man t. o.m skulle operera även lätt överviktiga för att minska den framtida risken för sockersjuka !
Sen har vi den andra sidan av saken, som hustru Ewa  vill betona. Att övervikt alltid är självförvållad. Och att det finns andra åkommor som behandlas väldigt styvmoderligt, trots mycket lidande och stora besvär. T. ex åderbråckssjukdomen, som den allmänna sjukvården närmast vägrar att befatta sig med.

Pratade för en tid sedan med Läkaren-utan-gränser-doktorn, han tycker jag fegar som inte åker till Afrika och arbetar. När han fick höra att jag opererar patienter för övervikt, kom den syrliga/ironiska kommentaren:
Överviktskirurgi har dom stort behov av i Afrika.

Läser Det liv du kan rädda av av Peter Singer. Han är kompromisslös. Och vädjar inte till våra känslor, utan till förnuftet.

Har du en vattenflaska eller eller en burk med läsk bredvid dig när du läser den här boken? Om du betalar för något att dricka när det finns dricksvatten i kranen, har du pengar att lägga på sådant som du egentligen inte behöver.
En miljard människor kämpar varje dag för att överleva på mindre än det du betalade för flaskan eller burken.

Premiss nummer ett: Lidande och död p g a brist på mat, tak över huvudet och sjukvård är något ont.
Premiss nummer två. Om det står i din makt att hindra något ont från att hända, utan att offra något nästan lika viktigt, är det orätt att inte göra det.
Premiss nummer tre: Genom att skänka till välgörenhetsorganisationer kan du förhindra lidande och död pga brist på mat, tak över huvudet och sjukvård, utan att offra något nästan lika viktigt.
Slutsats: Om du inte skänker till välgörenhetsorganisationer handlar du orätt.

5 kommentarer:

MaBo sa...

Ja visst är övervikt självförvållat. Tillsammans med stor del av lungcancer (rökning), KOL (rökning), malingt melanom (solning), alkoholism, narkomani, anorexi, bulimi, karies i synnerhet hos barn (för mkt godis + dålig tandvård av föräldrar). För att inte tala om alla skador som uppstår efter spelande av innebandy och fotboll, ridning, motorcykelåkning, hoppande på studsmatta. Kanske ska vi skuldbelägga dem som får vård för detta också, och ifrågasätta om en patient med lungcancer som uppenbarligen uppstått av rökning, ska få vård? Långsiktigt är det naturligtvis bättre att förebygga, men de som redan "drabbat sig" bör man behandla typ lika.

ERIC SECHER sa...

Håller med. Se kommentar 8/2.

Anonym sa...

ni gör det alldeles för lätt för er.det finns så mycket mer inom hälso o sjukvård o äldrevården att lägga mer krut på och lära föräldrar att ge sina barn rätt mat.Att operera är verkligen inget bra sätt,shame on you eric. du håller med om det mesta, vad ska man säga?

MaBo sa...

Anonym, tänk lite längre. De av oss som opererats för övervikt, kommer i framtiden statistiskt sett att belasta sjukvården mindre än vad vi teoretiskt annars hade gjort. Alltså blir det mer pengar över för dem som behöver vård. Så det bl a Eric sysslar med, får ses som en investering och bara som en utgift.

Anonym sa...

du arbetar inte inom akutsjuvården, det är tydligt,anser inte att feta människor ska gå före andra sjuka människor, tjock blir man inte på en månad eller så men sjukvården tjänar massor på den här industrin o därför får sjuka stryka på foten tillomed canserbehandlingar, verkligen inte ok.