Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

tisdag, januari 12, 2010

Vaken. se


Vem ska man tro på ?
Cyklar i mörkret från Södra station genom Bofillsparken och svänger upp på Medborgarplatsen. Då hör jag ett läte som momentant förflyttar mig till muslimska breddgrader. Tittar bort mot minareten bakom Björns trädgård och tänker, vad häftigt, muslimerna har fått tillstånd att köra böneutrop i stan.
Fortsätter över torget, och ser nu att det går en ung man med megafon vid tunnelbanenedgången. Han är omgiven av några kompisar, som bär plakat med texten Vaken.se. Prydliga, trevliga, glada, och inte det minsta drogpåverkade.
Böneutroparen kör korta stötar om rädsla, kontroll, grupptänk, kontroll, auktoritetstro, kontroll, globaliseringsmyter, kontroll. Jag får en liten lapp i handen, som jag lovar läsa när jag kommer hem.
Är lite nyfiken på om man utan vidare kan gå omkring och böneutropa så där på allmänn plats. De vet de inte så noga. Och så kommer det en liten uppkastning på improviserad, hemmagjord arabiska. Skratt, skratt.

Inne i värmen och ljuset synar jag lappen och öppnar datorn. Och läser om en obereonde gräsrotsröresle som vill gräva fram kritisk information som makthavarna döljer. Försök till global government tycks vara det riktiga hatobjektet. Och därför gläds man öppet åt misslyckandena i Köpenhamn, och åt Climate Gate.
Störda, paranoida tokstollar som inte har något bättre för sig ?
Eller människor som har precis det kritiska sinne som vi alla borde ha mer av ? (Typ)

Birger Schlaug noterade att i Reinfeldt-land använder vi, i tid och otid, uttrycket " på plats". Allting har sin plats, sin givna plats, tro inget annat. Auktoritet, kontroll, rädsla, kontroll. Det gäller att vara vaken.se på sådana tendenser ?

Inga kommentarer: