Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

onsdag, januari 27, 2010

Integritet


På morgonmötet är det en av kollegorna som lättar sitt hjärta.
När vi inte längre har religion sätter vi hoppet till sjukvården.
Sjukvården utnyttjas för att dämpa vår rädsla för att dö.

Att operera människor för övervikt, istället för att satsa på prevention, är verkligen ett nederlag.

Efter den uppriktigheten går vi till operationsavdelningen och sliter hårt, hela dagen, med fyra överviktiga patienter.
Kollegans tanke för dagen surrar i bakhuvudet.

På Birger Schalugs blogg läser jag att poeten Bob Hansson lämnar Bonniers för att ge ut på Ordfront. Han får förstås beröm , även av kommentatorerna, för sin "integritet". Dvs att han, även i handling, står för sina åsikter.

Bob Hansson ger hellre ut på Ordfront än Bonnier. Eftersom Ordfront delar hans värderingar, att allting inte handlar om lönsamhet.
Dr ESE hjälper hellre Y än Z ? Eftersom Y, till skillnad från Z, oförskyllt drabbats av sjukdom.

3 kommentarer:

MaBo sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
MaBo sa...

Prevention mot övervikt? Ja mycket hellre det! Men hur?! Vet inte om så många gör GBP-operationen lättvindigt. För mig var det sista halmstrået, ett mentalt nederlag. All prevention som jag blev erbjuden och försökte själv misslyckades. Varför? Det har jag inte kommit fram till än. Men ja tack; hade mycket hellre blivit utsatt för effektiv prevention, även om jag nu är otroligt tacksam för mitt nya liv som opererad.

ERIC SECHER sa...

Det är ingen lätt fråga du ställer.
Övervikt handlar ju till syvende och sist alltid om att man äter mer än man förbränner. Har man genetisk disposition för övervikt är det inte ingen lätt match att gå, så som våra liv ser ut, med stor tillgång till högkaloridiet och väldigt mycket stillasittande.
Det mesta är ju lättare om man blir tvingad, om man inte har tillgång. Det förhållandet har jag till nikotin. Finns det att tillgå har jag svårt att stå emot, om det inte finns går det utmärkt utan. Till mat och motion har jag ett annat förhållande. Mat är aldrig belöning, och utan motion mår jag fysiskt dåligt.
Överviktsoperationen ger hjälp på ett annat sätt, man blir straffad, istället för belönad, av att äta för mycket.
Som svar på din fråga; enda sättet, för den med genetisk disposition för övervikt, kanske är att strypa tillgången på högkalorimat, bekväma transportmedel och stillasittande arbete. Lättare sagt än gjort. Flytta till Etiopien ?