Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

måndag, september 07, 2009

Södertälje sjukhus i täten


På dagens blogg levererar Birger Schlaug en alternativ text till de röd-grönas gemensamma upprop i DN. Som lyfter fram de gröna ideerna om ett samhälle som tonar ner materiell tillväxt till förmån för tillväxt i en vidare bemärkelse. Ett vackert inlägg.
Men som vanligt, när man läser kommentarerna, uppstår ingen dialog. Synd.

Idag började den ett- åriga kursen i Humanistisk medicin på Södertälje sjukhus som jag anmält mig till. Egentligen samma ide som det gröna manifestet. Att vidga perspektivet, att se till hela människan. Inte bara den sjuka tarmen. Men precis som inom politiken är det sannolikt en liten rörelse för överkänsliga individer.
Det var ändå imponerande att kursen inleddes med ett tal av Södertälje sjukhus VD, Mikael Runsiö, f.d thoraxkirurg, som gav sitt helhjärtade stöd. Detta var sjukhusets framtida värdegrund deklarerade han, och ambitionen var att så många som möjligt skulle gå kursen för att uppnå en kritisk massa av helhetstänkare. Inte illa.

Det var medvind hem. Det går lättare då.

(Bild. Kursbok: Carl Magnus Stolt - Medicinen och det mänskliga)

1 kommentar:

Gubben är tillbaka sa...

Ingen dialog. Synd!

Kritisk massa av helhetstänkare.
Inte illa!

Jag har umgåtts med en tidlös människa några dagar. Dasset är väldigt modernt, med tvättställ och vattenhink och en upphöjd sits för ändan och en liten behållare för papper som sedan används för att tända i kaminen. Här släps inget fosfor ut i sjön. Här levs livet redan innan metallåldern (järn, brons och GULDÅLDERN) och oljeåldern tar slut. RL