Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

lördag, juni 13, 2009

Konflikt - i P1


Piratatpartiet. Ytterligare ett missnöjes-och-mer-eller-mindre -enfråge-parti ? Knappast något man behöver bry sig om. Att fånga in 10 % av rösterna utan att det finns så mycket under västen, det kunde redan Bert och Ian.
Efter att ha lyssnat på säsongens sista Konflikt i P1 blir jag (sist av alla ?) riktigt nyfiken på den här missnöjesyttringen.
För mig är internet , än så länge, ett ganska begränsat hjälpmedel. Men för åtskilliga, både yngre och äldre än jag själv, är det betydligt mer än så. Livet mer eller mindre står och faller med uppkopplingen. Begränsning, övervakning, intrång i det som blivit livsluften blir förstås en allvarlig fråga.
Sen kan man tycka att vi istället borde lägga tid på "verkliga" möten med "levande" människor. Är inte längre säker på att det ena utesluter det andra.
Men det häftigaste med nätet är nog demokratiaspekten. Rätten att rösta vart fjärde år och att skriva insändare (som någon gammel-medie-redaktör kanske väljer att inte publicera) är inte mycket till demokrati. Med nätet ändras förutsättningarna för debatt och inflytande på ett radikalt sätt . Mindre envägs-kommunikation, mer dialog. Mindre undergivenhet, mer ifrågasättande. Mindre respekt för experter, större respekt för allas kunskap. Politiker, och alla andra som sitter på piedestaler, får vackert kliva ner och lyssna. BINGO.

3 kommentarer:

Anonym sa...

varför engagerar du dej inte då inte till verkliga möten,samhället?Det är så lätt att sitta på nätet o tycka till men om du tycker så mycket bör du vända dej till beslutsfattarna oavsett land,det är bara att bomba på om du nu verkligen vill ha en dialog,din är mest envägs.sluta med bingo,blir lite tjatigt.

ERIC SECHER sa...

Det är sant. Det blir lätt mer snack än verkstad.
Men. När många snackar så kan det göra skillnad. Piratpartiets framgång är väl exempel på det ?
BINGO - bättre än hua, hua ??

Anonym sa...

piratpartiet har många poänger som är viktiga sen att de inte har något riktigt partiprogram är en annan sak men de kan nog driva de här frågorna framgångsrikt.Förövrigt är inget bra av det sista